Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Tworzenie listy podstron
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PawelC
Witam wszystkich pod długiej przerwie zasponsorowanej przez MON smile.gif
Walcze i niemogę nic wymyśleć a dokładnie chcę napisać skrypt który np będzie mi tworzył listę postron na których będą odnośniki do innych podstron, ponieważ np 500 linków na jednej podstronie to bardzo dużo dlatego chciałbym, aby zamiast jednej podstrony gdzie jest 500 linków stworzył np 10 podstron po 50 linków. Najlepiej jak to z obrazuje:
- strona główna:
-> lista podstron np lista1.html gdzie po kliknięciu na nią pojawi się 50 linków do konkretnych podstron, lista2.html to samo.
Wyglądać ta strona powinna tak:
lista1.html
lista2.html
lista3.html

- lista1.html:
-> 50 linków do konkretnych podstron
Wyglądać ta strona powinna tak:
podstrona1.html
podstrona2.html
podstron3.html
i tak do podstrona50.

lista2.html:
-> kolejne 50 linków do podstron:
Wyglądać powinno tak:
podstrona51.html
podstrona52.html

Próbowałem wielu sposobów kiedyś, ale wychodziło mi coś takiego że ładnie dzieliło po 50 podstron, tylko jak w bazie było np 100 słów, to wychodziła taka maniana że np w pliku lista1.html było 50 pierwszych słów z pliku tekstowego, lista2.html było też te same 50 słów, zamiast kolejnych 50. Może ktoś mnie nakierować i najlepiej dać jakieś przykłady bo szczerze mówiąc niemam już pomysłów jak to zrobić. Jest to gorzej zakręcone niż myślałem winksmiley.jpg
.chudy.
Jak masz dane w SQL to użyj warunku LIMIT
PawelC
No tak tylko że skrypt generuje pliki html zgodne z W3C, ze względu na to że pliki html szybciej indeksuje. Z sql to wiem jak zrobić, tylko żeby pobierać dane z sql to bym musiał cały skrypt przerobić wtedy by wszystko ładnie pięknie działało, a co w wypadku jak wszystko jest pobierane z plików txt?
.chudy.
Jak wygląda twój plik txt? Masz to odzielone przecinkami, nowymi liniami ?
PawelC
plik słowa.txt wyglada tak:
slowo1
slowo2
etc...
.chudy.
No to musisz przechodzić przez cały plik i zliczać znaki nowej lini. Przykładowo jesteś na 2 stronie. To zliczasz 50 znaków nowej lini i następne 50 znaków nowej lini zapisujesz jako wynik. Zresztą jak bys miał tam przecinkami czy czymś innym to podobnie by to wyglądało. Tylko że to długo trwa. Szybciej i lepiej jednak trzymać w SQL takie dane.
PawelC
No właśnie tak robiłem, i podejrzewam że gdzieś walnełem luke bo za każdym razem brał mi pierwsze 50 słów a reszte olewał. I tworzył pliki lista1.html i lista2.html gdzie były te same słowa. No właśnie chyba wykorzystam do tego bazę danych, i użyje limit do tego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.