Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [phpBB] Table 'phpbb_sessions' is marked as crashed
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Skrypty forum
phpion
Witam,
mam poważny problem z forum phpBB. Otóż średnio co dobę baza forum pada; konkretnie tabela sesji. Wchodząc na stronę widać komunikat:
Cytat
phpBB :

Error creating new session

DEBUG MODE

SQL Error : 145 Table 'phpbb_sessions' is marked as crashed and should be repaired

INSERT INTO phpbb_sessions (session_id, session_user_id, session_start, session_time, session_ip, session_page, session_logged_in, session_admin) VALUES ('cbfee909f3b64968d4bb3bb81b83d48c', -1, 1219986342, 1219986342, '53168aab', 0, 0, 0)

Line : 187
File : sessions.php

Wykonanie REPAIR TABLE doraźnie pomaga. Próba usunięcia i utworzenia tabeli na nowo również nie pomogła - spokój był na 2 dni, a dziś znowu dupa dry.gif

Najdziwniejsze jest to, że problem ujawnia się w nocy, podczas gdy to w dzień strona ma największą oglądalność. Czyżby jakieś boty szalały?

Proszę o jakąkolwiek pomoc.

pion

PS: google niewiele mi pomogło dry.gif
l0ud
Psucie się tabel wynika z problemów Twojego hostingu - być może o określonej godzinie np. usługa mysql'a ma jakiś restart, co podczas odczytu/modyfikacji powoduje zepsucie się tabeli. Fakt faktem, że w phpBB dość często padają tabele - ale raczej nie z winy skryptu. Zgłoś problem administracji, albo ew. dopisz kod automatycznie naprawiający tabelę w przypadku błędu 145...
phpion
Dzięki za odpowiedź. Tymczasowo dodałem zadanie crona, które wykonuje REPAIR TABLE w godzinach nocnych. Minionej nocy nie było żadnych niespodzianek.

Przy okazji mam jeszcze jeden problem. W tabeli z użytkownikami jest pole user_posts, które przechowuje liczbę postów danego użytkownika. Wczoraj zauważyliśmy, że jeden użytkownik ma zapisaną wartość ponad miliona postów (wygląda to jak maksymalny rozmiar pola) gdy w rzeczywistości miał tylko 1 posta. Również inne pole (tym razem przez nas dodane) u innego użytkownika nagle dostało podobną wartość (również ponad milion). Co może być tego przyczyną? Zdarzyło się tylko raz (wczoraj)...

Przyznam, że pierwszy raz mam styczność z takimi zjawiskami paranormalnymi winksmiley.jpg
l0ud
Powód jest zapewne taki sam, jak poprzedni - problemy z bazą. Zgłoś do administracji, a jak nie pomoże to uciekaj stamtąd winksmiley.jpg
phpion
Tylko, że to jest dedyk na OVH... wszelkie maile z prośbą o pomoc kończą się "proszę sprawdzić to, tamto, sramto, owamto".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.