Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] gdzie reply-to: ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
runfree
Witam!

Chciałabym, aby mozna było odpowiadać na maila poprzez wcisnięcie 'odpowiedz nadawcy' w programie pocztowym. Jednak nie wiem gdzie wpisać fragment z reply-to. próbowałam na kilka sposobów i zawsze jest błąd w lini, która zmieniam. Nie znam php wiec trodno jest mi znaleźć rozwiązanie.

tak wygląda mój kod:
Kod
<?php
$adres="adres@gdzies";
$temat=$_POST["temat"];
$tresc="Imie/Nazwisko: ".$_POST["imienazwisko"]."\n E-mail: ".$_POST["twojemail"]. "\n Grupa: ".$_POST["grupa"]."\n Wiadomo&para;ć: \n ".$_POST["tresc"]."\n Reply-To: ".$_POST["twojemail"]. "\n";

if (!$_POST["twojemail"] || !preg_match("/^[-0-9a-zA-Z_\.]+@([-0-9a-zA-Z_\.]+\.)+([0-9a-zA-Z]){2,4}$/i", $_POST["twojemail"])) {
print "Podany adres e-mail jest nieprawidłowy"; exit;
}

if(function_exists('mail'))
{
    if(empty($_POST['imienazwisko']))
    {
        echo "Wypełnij wszystkie pola formularza.";
    }
    else if(empty($_POST['twojemail']))
    {
    }
    else if(empty($_POST['grupa']))
    {
    }
    else if(empty($_POST['tresc']))
    {
    }
    else
    {
        mail($adres, $temat, $tresc);
       echo'Formularz został przyjęty. Dziękuje!';
    }
}
else
{
    echo "Niestety funkcja mail() jest wyłączona na tym serwerze. Nie mogę wysłać danych z formularza.";
}
?>
webdice
Gdzie tag w tytule tematu? Proszę o poprawienie, w innym wypadku temat zamknę.
barthpl
Reply-to określasz w nagłówkach wysyłanych wiadomości. Wszelkie potrzebne informacje znajdziesz w function.mail" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Przykład do wykorzystania (podstawisz swoje dane i już) jest tutaj.
runfree
no ok, wstawilam wg powyższych opisów i nie działa. maile dochodzą ale w polu 'od' jest ciag:
Cytat
Od: <$_POST[twojemail] nReply-to: $_POST[twojemail]>  
a nie ten adres, który dany uzytkownik wpisal w formularzu.

obecny wygląd fragmentu kodu który zmieniłam: 
Kod
<?php
$adres="adres@wp.pl";
$temat=$_POST["temat"];
$tresc=" Imie/Nazwisko: ".$_POST["imienazwisko"]."\n E-mail: ".$_POST["twojemail"]. "\n Grupa: ".$_POST["grupa"]."\n\n Wiadomo¶ć: \n ".$_POST["tresc"]. "\n";
$headers='From: $_POST["twojemail"] \nReply-to: $_POST["twojemail"]';

Nie wiem czy on ma znaczenie, ale w razie potrzeby, plik html:

Kod
<form action="kontakt.php" method="post" onreset="if (!confirm('Czy na pewno chcesz wyczyścić cały formularz?')) return false">
<center>
Imię i Nazwisko:
<input type="text" name="imienazwisko"><br>
Adres e-mail:
<input type="text" name="twojemail"><br>
Grupa:
<input type="text" name="grupa"><br>
Temat:
<input type="text" name="temat"><br>
<textarea name="tresc" style="width: 315px; height: 100px">Tu wpisz treść wiadomości</textarea>
<p><input type="submit" value="Wyślij">&nbsp;<input type="reset" value="Czyść">
</p></center>
</form>
decha-design
  1. <?php
  2. $adres = 'adres@wp.pl';
  3. $temat = $_POST['temat'];
  4. $tresc = ' Imie/Nazwisko: '.$_POST['imienazwisko'].'\n E-mail: '.$_POST['twojemail']. '\n Grupa: '.$_POST['grupa'].'\n\n Wiadomość: \n '.$_POST['tresc']. '\n';
  5. $headers = 'From: '.$_POST['twojemail'].\nReply-to: '.$_POST['twojemail'];
  6. ?>

spróbuj tak
runfree
Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc.

decha-design > kod został przyjety, ale wiadomości nie docierały na skrzynkę. zapewne jakiś mój błąd.

w każdym razie posiłkując się tym co mi podaliście, w końcu mnie oświeciło i teraz kod działa i wygląda tak:
Kod
<?php
$adres='adres@wp.pl';
$temat=$_POST["temat"];
$tresc='Imie/Nazwisko: '.$_POST["imienazwisko"]."\r\n". 'E-mail: '.$_POST["twojemail"]. "\r\n". 'Grupa: '.$_POST["grupa"]."\n\n". 'Wiadomość: '."\r\n" .$_POST["tresc"]. "\n";
$headers = 'From: '.$_POST["imienazwisko"]. "\r\n" . 'Reply-To: '.$_POST["twojemail"]. "\r\n";
?>

Pozdrawiam!

PS może wiecie co jest przyczyna takiego dziwnego zachowania:
gdy w formularzu w polu Imię/Nazwisko wpisuję np. Jak Kowalski, to po dotarciu wiadomości na skrzynkę, w jej głownym oknie w polu 'od' widnieje tylko Jan. po otwarciu listu jest normalnie Jan Kowalski. i dopiero po powrocie do głownego okna skrzynki w polu od pojawia się Jan Kowalski. ale i to nie zawsze.
czy ma to związek z formularzem? a może serwerem na którym jest formularz lub to wina skrzynki pocztowej?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.