Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: funkcja zwracająca typ przeglądarki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Black-Berry
Poszukuję gotowej i sprawdzonej funkcji wykrywającej aktualną przeglądarkę. Najlepiej z podziałem na wersje. Byłby ktos na tyle dobry i się podzielił?
batman
Standardowo podam linki do jQuery:
browser oraz browser.version.
delfinium
get_browser" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual pod warunkiem, że na serwerze masz ustawioną scieżkę browscap.ini w php.ini jak nie to pozostają gotowe bliblioteki lub samemu przetwórz $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']
Black-Berry
Cytat(batman @ 2.09.2008, 13:56:50 ) *
Standardowo podam linki do jQuery:
browser oraz browser.version.
A to JQuery jest w PHP blinksmiley.gif ?

Cytat(delfinium @ 2.09.2008, 13:57:54 ) *
get_browser" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual pod warunkiem, że na serwerze masz ustawioną scieżkę browscap.ini w php.ini jak nie to pozostają gotowe bliblioteki lub samemu przetwórz $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']
Mam już jedną funkcję swoją ale taką nienajlepsza która przetwarza $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']. Szukam czegoś lepszego.

get_browser jest fajne ale jeśli są konfiguracje serwerów na których nie działa to się nie nada.
batman
Oczywiście, że nie, ale widząc temat wersja przeglądarki, od razu nasuwa mi się to na myśl. A dział, w którym zadano pytanie nie jest obligatoryjny, ponieważ ludzie cały czas się mylą.
Black-Berry
Cytat(batman @ 2.09.2008, 14:05:27 ) *
Oczywiście, że nie, ale widząc temat wersja przeglądarki, od razu nasuwa mi się to na myśl. A dział, w którym zadano pytanie nie jest obligatoryjny, ponieważ ludzie cały czas się mylą.
smile.gif Tym razem nie ma pomyłki. Pozdrawiam.
delfinium
Ja domyślnie używam get_browser ale czasami się posiłkowałem gotowcami z PHP Classess jak te tutaj
Black-Berry
[/quote] a nie masz czasem swojej zapietej w 1 funkcję?
delfinium
Nie bardzo, trochę za dużo kombinacji jak na jedną funkcję, co tydzień automat uaktualnia mi browscap.ini i na dzisiaj ma już ponad 300kB identów przeglądarek. Niektóre gotowe klasy mają po kilkadziesiąt kilo tych identyfikatorów. Ciężko samemu zrobić detekcję większości przeglądarek a już bycie na bieżąco wraz z nowymi to syzyfowa praca. get_browser nie wchodzi w rachubę?
Black-Berry
To zależy czy działa na serwerach takich jaknazwa.pl, home.pl i ogólnie wszystkimi popularnymi w kraju i za granicą.
delfinium
Na home.pl w 100%, mam tam dwa serwisy i łazi, na nazwa.pl nie wiem, bo nie korzystałem, jeśli dają możliwość własnego php.ini / dir to funkcja zadziała.

Nie doczytałem o tych zagranicznych.

No tutaj może być faktycznie problem, bo nie zawsze wiesz na jakim serwerze skończy strona. IMHO w takim przypadku pozostaje jeden z wielkich gotowców jak choćby te z PHP Classess.
Black-Berry
To nic, pomyślę jeszcze. Pewnie zrobię coś takiego jak mime_type. też czasami nie działa. Wtedy wykrywam czy istnieje funkcja systemowa i jesli nie to sprawdzam tylko i wyłącznie po rozszerzeniu pliku. W każdym razie dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.