Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ulepszona szukarka
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
menic
Na tym forum posiadamy już naprawde duuuużą ilość tematów. Do każdego usera sie zawsze mówił aby uzył wyszukiwarki. Większośc już obawia sie ze sie na nich nakrzyczy wiec na początku pisze ze forum przeszukiwąło i nic nie znalazło. Ile w tym prawdy to mozemy tylko polemizowac, ale niekiedy jest to prawda. No bo jak coś znaleźc jak wywali kilkakaście stron gdzie pojawiło sie szukane słowo. Bynajmniej do łatwych rzeczy to nie nalezy :? Dlatego przydałoby sie jakoś rozbudować wyszukiwarke. No. o tworzenie wyrażen poprzez wstawienie zwrotu w cydzusłowy. W ten sposób bedzie wyszukane tylko posty zawierające dokładnie takie wyrazenie. To tylko przykład. Oczywiście takich dodatków moze byc więcej. smile.gif
scanner
spenalzo bodaj od miesiąca pracuje nad nową wyszukiwarką i bardzo dobrze mu idzie.
Ive
ja uważam to za baaaardzo dobry pomysł [wręcz genialny biggrin.gif] bo ilekroć wpisze daną fraze to za prawie każdym razem nic nie znajduje :/
spenalzo
Wiem. Dlatego zacząłem ją pisać biggrin.gif
Niestety chwilowo nie mam czasu (robota :| ), ale cały czas coś dorabiam do wyszukiwarki.

W sumie to mogę już powiedzieć o jednej wadzie... Ponieważ wyszukiwanie jest dokładne, to niestety na tak dużej bazie jak tutaj czas szukania jest ok. 5 sekund sad.gif Ale za to wyniki odpowiadają temu co szukamy smile.gif

menic - takie cos jak cudzyslowy (ale w innej postaci) już jest - temat z dokłanie takim wyrazeniem wedruje na gore listy smile.gif
Bora
z tego co patrzyłem to forum phpbb nie pozwala na wyszukiwanie po wyrażeniach.
W bazie znajdują sie tylko słowa bez ich wzajemnych relacji.
czyli wpis:
Kod
To jest Wpis testowy

znajduje sie w bazie jako 3 odzielne rekordy (phpbb dodaje od długości 4>= ).
Bora
przejrzałem to i jest to jednak możliwe.
przy czym będzire to szukało wyrażen w "" o ile słowa będe dłuźsze od 3 znaków.
Ale i tak taka przeglądarka bardzo by sie przydała.
Dodatkowo jeszcze zakładki i będzie full wypas.
spenalzo
Przyglądałem się wyszukiwarce phpbb i muszę powiedzieć że ona się nie spisuje nawet przy niewielkiej ilości postów (ok. 1200) ... a co dopiero przy > 50 000 ?

Nie będzie żadnego wyboru pomiedzy "", OR i AND - domyślnie jest AND i do tego 100 najbardziej trafnych wyników - ale z moich (i nie tylko) testów wynika, że sprawuje się całkiem nieźle ;-) Poza tym, wyszukiwanie po OR przynosi zupełnie inne rezulataty niż oczekujemy a szalenie obciąża baze, natomiast jedno dobrze skonstruowane pytanie z AND pozwala raz dwa znaleźć to czego szukamy.
Bora
a jakby zrobić szukanie po "" przy czym szukałoby według word_id w phpbb_search_wordmatch.
Wystarczy szukać odpowiedniego ciągu. Należy znależć word_id w phpbb_search_wordlist z szukanymi słowami potem znależć tematy gdzie szukane word_id znajdują sie w konkretnej kolejności.
Co o tym sądzisz spenalzo?questionmark.gif
spenalzo
Ta wyszukiwarka nie korzysta z żadnych list słów - po prostu przeszukuje posty i automagicznie (nie powiem jak tongue.gif) je sortuje według trafności. Jest to najprostsze rozwiązanie, ale jak widać skuteczniejsze od jakiś cudów-niewidów phpbb (nie wlewając sobie smile.gif )
Bora
moze to nie jest dopre miejsce na to pytanie.
Ale który sposób wyszukiwnaia jest szybszy i lepszy na dużą baze??
Tak jak phpbb czyli rozbicie na słowa i szukanie przez "where" czy przez like??
spenalzo
Moim zdaniem sprawdzanie przez LIKE '%costam%' est wolniejsze poniewaz mysql musi przeszukać cały string, a w przypadku = tylko porównać. Prawde mówiąc w manualu nic na ten temat nie mogłem znaleźć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.