Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Pole wyboru - edycja danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
janoda
Witam!
Mam pytanie odnośnie pola wyboru. Przy dodawaniu jakiegoś rekordu z danymi dajmy na to "użytkownika" do tabeli, oprócz pól "text", czy "password", jest też pole wyboru "<select>".Pole wyboru pobiera dane z innej tabeli. To, jak napisać skrypt pola wyboru pobierającego dane z jakiejś tabeli wiem, ale jak zmodyfikować skrypt, aby przy edycji danego rekordu z danymi "użtkownika", w pole wyboru, ustawiło się na wcześniej (przy dodawaniu "użytkownika") wybranej i zapisanej do tabeli opcjii.

Oto skrypt pola wyboru:

Funkcja: <select name="fun">
<?php
$fun = $row['fun_opis'];
$query = "SELECT * FROM fun";
$result = @mysql_query ($query)
or die (mysql_error());
while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
if ($row['fun_id']==$fun) {
$selected = " selected";
} else {
$selected = "";
}
echo '<option value = "'.$row['fun_id'].'"' $selected.'>'.$row['fun_opis'].'</option>'."\r\n";
}
?>
</select>

Tabela skąd pole wyboru pobiera dane nosi nazwę "fun" i posiada kolumny "fun_id" i "fun_opis".
Dane (przy dodawaniu nowego rekordu z "użytkownikiem" ze wszystkich pól umieszczane są w tabeli
"prac", gdzie kluczem głównym jest "prac_id". Dane (z pola wyboru) umieszczane są w tabeli "prac" w kolumnie "fun_id" (powiązanie jeden do jednego).

Będę wdzięczny za pomoc snitch.gif
ferrero2
czy wogóle pofatygowałeś się aby kliknąć na forum "szukaj" i wpisać chociażby "zapamiętanie SELECT" questionmark.gif

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=101687&hl=

jeśli to nie pomoże to poszukaj innych (było już wiele wiele razy)

Pozdrawiam
janoda
Witam!
Nie przeszukiwałem forum pod tym względem. Moim kryterium wyszukiwania było "pole wyboru", ale i tak nie przeczytałem wszystkich postów.

Dzięki za pomoc!
Pozdrawiam!

Witam!

Chciałem napisać, co źle robiłem w moim skrypcie. Poprawka na czerwono.

Oto poprawiony skrypt pola wyboru:

Funkcja: <select name="fun">
<?php
//$fun = $row['fun_opis'];
$fun_id = $row['fun_id'];
$query = "SELECT * FROM fun";
$result = @mysql_query ($query)
or die (mysql_error());
while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
if ($row['fun_id']==$fun_id) {
$selected = " selected";
} else {
$selected = "";
}
echo '<option value = "'.$row['fun_id'].'"' $selected.'>'.$row['fun_opis'].'</option>'."\r\n";
}
?>
</select>

Teraz już pole wyboru zapamiętuje select przy edycji danych np. "użytkwnika".

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.