Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/js]optywalizacja kodu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
trucksweb
prawie skonczylem swoj skrypt i przyszedl czas na koncowa optymalizacje kodu.
Zebralem wszystkie includowane skryptu js w jedno miejsce i umiescilem odwolania w sekcji head glownego pliku.
Niestety mam pewien problem-
czas ladowania skryptu z grafikami wylaczajac skrypry js to ok. 2s po wlaczeniu skryptow js ten czas wzrasta do ponad 6.8s.

Czy mozna cos z tym zrobic- jakos rozwiazac to ladowanie js- nie zawsze sa mi potrzebne a laduja sie do glownego heada i po kazdym przejsciu na strone sa ladowane na nowo :/
nexis
A czemu sądzisz, że są ładowane na nowo? Przecież cache w przeglądarce taki głupi nie jest. Polecam użycie GZIP po stronie serwera lub skorzystanie z ob_start("ob_gzhandler")" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
trucksweb
sadze dlatego ze jak wl;acze skrypty js to czas ladowania strony jest w wiekszosci przypadkow taki sam ok 6s, jak wylacze je to czas nie przekracza 2-2.4s
decha-design
Jak ty napisaleś ten skrypt? aż 2s? ciężko tutaj z optymalizacją ...

btw. jak sprawdzasz ten czas? stoperem? snitch.gif czy microtime itd ... ?
trucksweb
nie uwazam ze jest to zly wynik na 70requestow czas zaladowania pelnej strony wynosi od 2s, testowane firebugiem tongue.gif
uzylem teraz buforowania i na 140requestow czas wzrosl do 2.66s

wiec nie jest zle
fernet
Czy kompresja aby napewno jest optymalizacja nie wydaje mi sie.

Moja uwage na optymalizacje kodu js po raz pierwszy zwrocil moj przelozony. Powiedzal mi ze skrypt ktory napisalem kilkaset linijek kodu daloby sie zmiescic w kilkudziesieciu.

Dzisiaj piszac js nie czuje sie spelniony uzyskujac porzadany wynik doadatkowo staram sie go jakos przyciac z roznym skutkiem.

Zawsze mozna tez ustawic js w jednej linijce ale mysle ze chodzi im raczej o dyscypline pisania kodu czy jak to tam sie nazywa.

Jak ci sie nie kce przerabiac kodu ustaw go w jednej linijce i kompresuj.
trucksweb
to nie przejdzie bo to biblitoeka jquery, prototype no i edytory tekstowe.
Chyba pozostaje tylko kompresja i buforowanie
fernet
Biblioteka - Pewnie w tym stwierdzeniu bede odosobniony ale wedlug mnie one sie sprawdzaja w aplikacjach ktore przechodza etep kompilacji i to tez nie zawsze. Nie uzywam bibliotek w js bo to glupie a moze to ja jestem glupi...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.