Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]phpMyAdmin
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
saren_as
Witam! Jestem poczatkujacy wiec prosze o wyrozumialosc za moje pytania. Od kilku tygodni bawie sie z PHP i MySQL przy pomocy ksiazki "PHP5.Apache.MySQL.Od.podstaw.Helion.2005". Dotarlem do momentu, gdzie wykorzystac mam phpMyAdmin i tutaj wlasnie pojawil sie moj problem. Nie moge go skonfigurowac, a w zasadzie "zainstalowac". Sciagnalem najnowsza wersje phpMyAdmin i wedlog tego co znalazlem na necie powinien byc tam plik [i]config.inc.php. W tej zassanej przeze mnie wersji jest tylko plik o nazwie config.sample.inc.php. Wiem ze mam cos zrobic z [/i]$cfg['PmaAbsoluteUri'], ale czegos takiego nie moge tam znalesc. Niestety mam problem z angielskim wiec dokumentacja mi za duzo nie wyjasnia i tutaj przychodze wlasnie o pomoc do Was. Co mam zrobic aby moc pracowac na phpMyAdmin?

APACHE 2.0.50
PHP 5.2.6
MySQL 4.0.26
Win XP PROF

Dzieki za pomoc !
f1xer
http://www.phpmyadmin.net/pma_localized_do....5.2-pl1-1.html - Instalacja po Polsku
redelek
Cytat(saren_as @ 3.09.2008, 21:32:16 ) *
Witam! Jestem poczatkujacy wiec prosze o wyrozumialosc za moje pytania. Od kilku tygodni bawie sie z PHP i MySQL przy pomocy ksiazki "PHP5.Apache.MySQL.Od.podstaw.Helion.2005". Dotarlem do momentu, gdzie wykorzystac mam phpMyAdmin i tutaj wlasnie pojawil sie moj problem. Nie moge go skonfigurowac, a w zasadzie "zainstalowac". Sciagnalem najnowsza wersje phpMyAdmin i wedlog tego co znalazlem na necie powinien byc tam plik [i]config.inc.php. W tej zassanej przeze mnie wersji jest tylko plik o nazwie config.sample.inc.php. Wiem ze mam cos zrobic z [/i]$cfg['PmaAbsoluteUri'], ale czegos takiego nie moge tam znalesc. Niestety mam problem z angielskim wiec dokumentacja mi za duzo nie wyjasnia i tutaj przychodze wlasnie o pomoc do Was. Co mam zrobic aby moc pracowac na phpMyAdmin?

APACHE 2.0.50
PHP 5.2.6
MySQL 4.0.26
Win XP PROF

Dzieki za pomoc !

PhpMyAdmin nie wymaga żadnej skomplikowanej instalacji. Po pobraniu i rozpakowaniu zmień nazwę pliku config.sample.inc.php na config.inc.php i już ruszy smile.gif

Powodzenia
Redelek
Pilsener
Cytat
Jestem poczatkujacy
- to na początek ja Ci radzę wysmolić się na myadmin. Zainstaluj sobie np. Fronta czy Navicat MySQ - są o wiele przyjaźniejsze w obsłudze i mają większe możliwości.
redelek
Cytat(Pilsener @ 4.09.2008, 06:34:09 ) *
- to na początek ja Ci radzę wysmolić się na myadmin. Zainstaluj sobie np. Fronta czy Navicat MySQ - są o wiele przyjaźniejsze w obsłudze i mają większe możliwości.

A masz do nich licencje ?smile.gif Jak tak to podziel się bo Front to trial 30dni , a Navicat MySQL to okrojona wersja darmowa smile.gif

Pozdrawiam
Redelek
Pilsener
Oj się czepiasz, dałem tylko jako przykład, mam prowizję od każdej licencji winksmiley.jpg
http://www.heidisql.com/ - no to ten jest darmowy. Jakby dobrze poszukał, to pewnie coś by jeszcze znalazł, przecież obsługa bazy to nie jest czarna magia.
redelek
Cytat(Pilsener @ 4.09.2008, 06:46:45 ) *
Oj się czepiasz, dałem tylko jako przykład, mam prowizję od każdej licencji winksmiley.jpg
http://www.heidisql.com/ - no to ten jest darmowy. Jakby dobrze poszukał, to pewnie coś by jeszcze znalazł, przecież obsługa bazy to nie jest czarna magia.

Ja się nie czepiam smile.gif oo jak masz jakąś prowizję to może i zniżki, ja kupię ale nie za 35EURO.
Dobra bo odbiegamy od pytania.
smile.gif
saren_as
Witam i dzieki za liczne rady!
Juz uwiklalem sie z moim problemem, a w zasadzie z jego brakiem bo wczoraj musialem byc juz przemeczony i cos zle robilem. Teraz wiem, ze odpalenie tego wszystkiego trwa ... minute. Wczoraj robilem wszystko dobrze ale mimo to cos mi nie chcial sie odpalic ten ekran powitalny phpMyAdmin. Dzis juz wszystko dziala, a teraz krotko co i jak, moze dla innych potrzebujacych i dla mnie samego na przyszlosc smile.gif

Przyklad dla phpMyAdmin 2.11.9 + reszta podana w pierwszym poscie.

1. Sciagnac plik na dysk smile.gif (w koncu to dzial "Przedszkole")
2. Rozpakowac plik do katalogu, ktory widoczny jest dla servera Apache (w moim przypadku bylo to C:\Program Files\Apache Group\Apache2\test\pma) - z tego co czytalem to lepiej jest to umiescic gdzies indziej, ale ja narazie "nie kombinuje".
3. Dla ulatwienia wpisywania adresu w przegladarce zmienic nawze katalogu w ktorym znajduje sie phpMyAdmin na cos krotszego (w moim przypadku na "pma")
4. Wejsc do owego katalogu "pma" i odnalesc skrypt o nazwie config.sample.inc.php, a nastepnie zmienic jego nazwe na config.inc.php (nie jestem pewien czy trzeba to robic koniecznie)
5a. Odpalic ten skrypt w swoim edytorze i odnalesc
$cfg['blowfish_secret'] = 'saren'; /* YOU MUST FILL IN THIS FOR COOKIE AUTH! */
i wpisac dowolny tekst - w moim przypadku "saren" i zapisac zmiany.
5b. Chyba mozna tez tam od razu wpisac login oraz haslo jakim sie loguje do bazy, ale nie testowalem tego jeszcze. W tej chwili poprostu wyskakuje mi okno logowania jak odpalam phpMyAdmin.
6. Odpalic przegladarke i wpisac adres do katalogu pma + index.php czyli w moim przypadku
http://localhost/pma/index.php

W moim przypadku ukazal sie ekran phpMyAdmin i mam nadzieje, ze innym uda sie to znacznie szybciej niz mi !

7. Dalsze kroki jakie mnie czekaly to na dole ekranu mialem komunikat
nie udało się załadować modułu mcrypt,<br />proszę sprawdzić konfigurację PHP
Musialem poprostu wejsc w plik php.ini, ktory znajduje sie w katalogu Windows i tam usunalem srednik w extensions=php_mcrypt.dll
8. Kolejny komunikat
"Rozszerzenie PHP o nazwie mbstring nie zostało znalezione, a wygląda na to, że używasz wielobajtowego zestawu znaków. Bez rozszerzenia mbstring phpMyAdmin nie ma możliwości poprawnego rozbijania napisów, co może skutkować niespodziewanymi rezultatami."
Pomoglo usuniecie srednika w miejscu
extension=php_mbstring.dll
Teraz wystarczy juz tylko zresetowac server Apache.

Prosze innych uzytkownikow o poprawienie moich bledow i ewentualnie co jeszcze powinienem zmienic.
Dzieki jeszcze raz za pomoc!
PS.Nie posiadam polskiej klawiatury wiec sorry za brak pl znakow.
redelek
Cytat(saren_as @ 4.09.2008, 09:50:11 ) *
7. Dalsze kroki jakie mnie czekaly to na dole ekranu mialem komunikat
nie udało się załadować modułu mcrypt,<br />proszę sprawdzić konfigurację PHP
Musialem poprostu wejsc w plik php.ini, ktory znajduje sie w katalogu Windows i tam usunalem srednik w extensions=php_mcrypt.dll
8. Kolejny komunikat
"Rozszerzenie PHP o nazwie mbstring nie zostało znalezione, a wygląda na to, że używasz wielobajtowego zestawu znaków. Bez rozszerzenia mbstring phpMyAdmin nie ma możliwości poprawnego rozbijania napisów, co może skutkować niespodziewanymi rezultatami."
Pomoglo usuniecie srednika w miejscu
extension=php_mbstring.dll
Teraz wystarczy juz tylko zresetowac server Apache.

Prosze innych uzytkownikow o poprawienie moich bledow i ewentualnie co jeszcze powinienem zmienic.
Dzieki jeszcze raz za pomoc!
PS.Nie posiadam polskiej klawiatury wiec sorry za brak pl znakow.

Masz jakiś system windows i czy linux i coś zainstalowane , alebo oddzielnie apache i php albo wszystko w jednym.
Muszisz w php.ini odblokować te moduły i po sprawie już nie będzie się nic działo:)

Pozdrawiam
Redelek
saren_as
Redelek dzieki za pomoc, ale chyba nie doczytales do konca mojego postu. Ja sobie z tym poradzilem, a napisalem tylko byc moze dla innych potrzebujacych jakie problemy mnie jeszcze spotkaly i jak je rozwiazalem.
Teraz spadam bawic sie z phpMyAdmin i napewno tu jeszcze wroce po dalsze wyjasnienia moich nowych problemow jakie napewno napotkam smile.gif
Pozdrawiam i do uslyszenia !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.