Witam i dzieki za liczne rady!
Juz uwiklalem sie z moim problemem, a w zasadzie z jego brakiem bo wczoraj musialem byc juz przemeczony i cos zle robilem. Teraz wiem, ze odpalenie tego wszystkiego trwa ... minute. Wczoraj robilem wszystko dobrze ale mimo to cos mi nie chcial sie odpalic ten ekran powitalny phpMyAdmin. Dzis juz wszystko dziala, a teraz krotko co i jak, moze dla innych potrzebujacych i dla mnie samego na przyszlosc
Przyklad dla phpMyAdmin 2.11.9 + reszta podana w pierwszym poscie.
1. Sciagnac plik na dysk

(w koncu to dzial "Przedszkole")
2. Rozpakowac plik do katalogu, ktory widoczny jest dla servera Apache (w moim przypadku bylo to C:\Program Files\Apache Group\Apache2\test\pma) - z tego co czytalem to lepiej jest to umiescic gdzies indziej, ale ja narazie "nie kombinuje".
3. Dla ulatwienia wpisywania adresu w przegladarce zmienic nawze katalogu w ktorym znajduje sie phpMyAdmin na cos krotszego (w moim przypadku na "pma")
4. Wejsc do owego katalogu "pma" i odnalesc skrypt o nazwie config.sample.inc.php, a nastepnie zmienic jego nazwe na config.inc.php (nie jestem pewien czy trzeba to robic koniecznie)
5a. Odpalic ten skrypt w swoim edytorze i odnalesc
$cfg['blowfish_secret'] = '
saren'; /* YOU MUST FILL IN THIS FOR COOKIE AUTH! */
i wpisac dowolny tekst - w moim przypadku "
saren" i zapisac zmiany.
5b. Chyba mozna tez tam od razu wpisac login oraz haslo jakim sie loguje do bazy, ale nie testowalem tego jeszcze. W tej chwili poprostu wyskakuje mi okno logowania jak odpalam phpMyAdmin.
6. Odpalic przegladarke i wpisac adres do katalogu pma + index.php czyli w moim przypadku
http://localhost/pma/index.phpW moim przypadku ukazal sie ekran phpMyAdmin i mam nadzieje, ze innym uda sie to znacznie szybciej niz mi !
7. Dalsze kroki jakie mnie czekaly to na dole ekranu mialem komunikat
nie udało się załadować modułu mcrypt,<br />proszę sprawdzić konfigurację PHP
Musialem poprostu wejsc w plik php.ini, ktory znajduje sie w katalogu Windows i tam usunalem srednik w extensions=php_mcrypt.dll
8. Kolejny komunikat
"Rozszerzenie PHP o nazwie mbstring nie zostało znalezione, a wygląda na to, że używasz wielobajtowego zestawu znaków. Bez rozszerzenia mbstring phpMyAdmin nie ma możliwości poprawnego rozbijania napisów, co może skutkować niespodziewanymi rezultatami."
Pomoglo usuniecie srednika w miejscu
extension=php_mbstring.dll
Teraz wystarczy juz tylko zresetowac server Apache.
Prosze innych uzytkownikow o poprawienie moich bledow i ewentualnie co jeszcze powinienem zmienic.
Dzieki jeszcze raz za pomoc!
PS.Nie posiadam polskiej klawiatury wiec sorry za brak pl znakow.