W skrócie, stronka zrobiona jakieś siedem lat temu, w tamtym tygodniu zrobiłem eksport bazy z macierzystego serwera i przeniosłem na nowy, kopia strony do tego też zrobiona i wrzucona na nowy serwer. Tutaj się pojawia problem, panel logowania szlag trafił, oczywiście pierwsze to sprawdziłem błędy:
1)
"Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL resoult resource in /uder/byrowski/www/azot.byrowski.website.pl/admin_chack.php on line 34"
plus
"You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND password=' at line 1"
2)
"Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL resoult resource in /uder/byrowski/www/azot.byrowski.website.pl/admin_chack.php on line 34"
plus
"You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND password=' at line 1"
co mnie zdziwiło bo wcześniej nie było problemu z samą trścią kodu ale znalazłem rozwiązanie:
tak było:
<?php $query = \"SELECT * FROM dane WHERE login='$login' AND password='$pass'\"; ?>
i brakowało nawiasu więc dodałem
<?php $query = \"SELECT * FROM dane WHERE login='$login' AND (password='$pass')\"; ?>
i tutaj się pojawił problem kolejny bo co prawda nie wywala błędu ale poprawnej odpowiedzi nie widzi i wywali mi że podałem zły loin i hasło.
Może ma ktoś pomysł co jest nie tak??
I trochę kodu źródłowego dołączam poniżej, skrypt przetwarza login i hasło wpisane w formularzu logowania, jak są podane administratorskie to nie ma odwołania do bazy danych i albo loguje albo koniec zabawy, w przypadku innych użytkowników jest wgląd do bazy, zapytanie ma zwrócić wiersz gdzie jest login hasło podane w form, wywali jedną bo nie da się inaczej więc idzie dalej do formularza zamówienia i w zależności od loginu wypełnia odpowiednie pola bardzo prostego formularza ale to wystarcza żeby zadowolić leniwych klientów:
<?php if ($login == \"admin\") { if ($pass == \"********\") { echo\" loging in... \"; } if ($pass != \"*********\") { echo\" loging in... \"; } } if ($login != \"admin\") { //connect require (\"connect.php\"); polacz(); $query = \"SELECT * FROM dane WHERE login='$login' AND password='$pass'"; if($num == 1) { echo\" loging in... \"; } if($num != 1) { echo\" loging in... \"; } } ?>