Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: eksport bazy, nowy serwer, zapytanie - wszytsko się wysypało
Forum PHP.pl > Forum > PHP
byrowski
Witajcie

W skrócie, stronka zrobiona jakieś siedem lat temu, w tamtym tygodniu zrobiłem eksport bazy z macierzystego serwera i przeniosłem na nowy, kopia strony do tego też zrobiona i wrzucona na nowy serwer. Tutaj się pojawia problem, panel logowania szlag trafił, oczywiście pierwsze to sprawdziłem błędy:

1)
"Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL resoult resource in /uder/byrowski/www/azot.byrowski.website.pl/admin_chack.php on line 34"
plus
"You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND password=' at line 1"
2)
"Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL resoult resource in /uder/byrowski/www/azot.byrowski.website.pl/admin_chack.php on line 34"
plus
"You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND password=' at line 1"

co mnie zdziwiło bo wcześniej nie było problemu z samą trścią kodu ale znalazłem rozwiązanie:
tak było:
  1. <?php
  2. $query = &#092;"SELECT * FROM dane WHERE login='$login' AND password='$pass'\";
  3. ?>

i brakowało nawiasu więc dodałem
  1. <?php
  2. $query = &#092;"SELECT * FROM dane WHERE login='$login' AND (password='$pass')\";
  3. ?>

i tutaj się pojawił problem kolejny bo co prawda nie wywala błędu ale poprawnej odpowiedzi nie widzi i wywali mi że podałem zły loin i hasło.

Może ma ktoś pomysł co jest nie tak??

I trochę kodu źródłowego dołączam poniżej, skrypt przetwarza login i hasło wpisane w formularzu logowania, jak są podane administratorskie to nie ma odwołania do bazy danych i albo loguje albo koniec zabawy, w przypadku innych użytkowników jest wgląd do bazy, zapytanie ma zwrócić wiersz gdzie jest login hasło podane w form, wywali jedną bo nie da się inaczej więc idzie dalej do formularza zamówienia i w zależności od loginu wypełnia odpowiednie pola bardzo prostego formularza ale to wystarcza żeby zadowolić leniwych klientów:
  1. <?php
  2. if ($login == &#092;"admin\") {
  3. if ($pass == &#092;"********\") {
  4. $expire = time() + 3600;
  5. setcookie (&#092;"logok\", \"true\", $expire);
  6. setcookie (&#092;"login\", \"$login\", $expire);
  7.  
  8. echo&#092;"
  9.  
  10.  
  11. loging in... &#092;";
  12. } 
  13. if ($pass != &#092;"*********\") {
  14. echo&#092;"
  15.  
  16.  
  17. loging in... &#092;";
  18. }  
  19. }
  20.  
  21.  
  22. if ($login != &#092;"admin\")
  23. {
  24. //connect
  25. require (&#092;"connect.php\");
  26. polacz();
  27.  
  28. $query = &#092;"SELECT * FROM dane WHERE login='$login' AND password='$pass'"; 
  29. $sql_result = mysql_query($query);
  30. $row = mysql_fetch_array($sql_result);
  31. $num = mysql_num_rows($sql_result); 
  32. if($num == 1) 
  33. {
  34. $expire = time() + 3600;
  35. setcookie (&#092;"klient\", \"true\", $expire);
  36. setcookie (&#092;"login\", \"$login\", $expire);
  37.  
  38. echo&#092;"
  39.  
  40.  
  41. loging in... &#092;";
  42. }  
  43. if($num != 1) 
  44. {
  45. echo&#092;"
  46.  
  47.  
  48. loging in... &#092;";
  49. }
  50. }
  51.  
  52. ?>
f1xer
a jesteś pewien że np. zmienna $login coś niesie? jak dla mnie to jeżeli 7 lat temu to pisałeś pewnie nie używałeś takiej konstrukcji jak $_GET lub $_POST
byrowski
Jasne że nie użwałem ale już sprawdziłem, na nowym serwerze dalej nie działa, na stary jak dodam do zmiennych $_POST to się wysypuje, nie wiem czy przypadkiem nie stało sie coś z tablicą w bazie banych przy robieniu ekportu także może zrobie nową tablice z danymi

EDIT:

OK temat nieaktualny, stracięłm na znalezienie błedu zbyt dużo czasu, krew mnie zalała, napisałem wszystko od nowa, zrobiłem nową tablice w bazie danych i wszystko gra.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.