Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript] Problem z tiny mce
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam. Mam takie pytanie odnośnie tiny mce. W head strony deklaruje się jego użycie oraz to z jakich opcji uzytkownik bedzie mogl korzytac. W moim przypadku sa to opcje pogrubienia, kursywy, podkreslenia i przekreslenia tekstu. A wiec w head wpisuje cos takiego
Kod
<script language="javascript" type="text/javascript">
        tinyMCE.init({
        mode : "textareas",
        language : "pl",
        convert_fonts_to_spans : true,
        valid_elements : "b,i,u,s"
        });
    </script>

Niestety problem jest z podkresleniem i przekresleniem, ktore nie chca mi dzialac. B i I dzialaja bez problemu... W bazie danych wpisuje sie tekst z tymi dwoma znacznikami a pozostale dwa sa ignorowane... Co moze byc nie tak? Jesli mozecie pomoc to prosze o jakies podpowiedzi, pozdrawiam,Łukasz.
Black-Berry
Nie wiem czy ogólną zasadę dobrze stsujesz ale nie jestem pewien czy przypadkiem tag taki jak <u> oraz <s> istnieją. Wszystko zależy od wersji Tiniego. Te nowsze są zgodne ze specyfikacją XHTML w ktorych tego nie ma. Ale to tylko spekulacja

spróbuj moze tego kodu :

1. <?php
  2. tinyMCE.init({
  3. mode : &#092;"textareas\", 
  4. theme: &#092;"advanced\", 
  5. theme_advanced_buttons1 : &#092;"bold,italic,underline,|,justifyleft,justifycenter,justifyright, justifyfull
  6. theme_advanced_buttons2 : &#092;"\",
  7. theme_advanced_toolbar_location : &#092;"bottom\",
  8. theme_advanced_toolbar_align : &#092;"center\",
  9. extended_valid_elements : &#092;"a[name|href|target|title|onclick],pan[class|align|style]\",
  10. elements : 'abshosturls',
  11. content_css : tinymce.css,
  12. relative_urls : true,
  13. remove_script_host : false,
  14. document_base_url : &#092;"".$GLOBALS["base_href"]."\",
  15. language : &#092;"".$_SESSION["panel_language_short"]."\",
  16. editor_selector : &#092;"mceSimple\",
  17. file_browser_callback : &#092;"fileBrowserCallBack\"
  18. });
  19. ?>

Przepraszam za burdel ale nie chce mi się go poprawiać bo możliwe ze głupoty gadam. Zwróć tylko uwagę na extended_valid_elements zamiast valid_elements. Moze w tym tkwi problem.
krzyszbi
wpisz tylko
Kod
bold,italic,underline,strikethrough,

i będzie działać smile.gif
lukash82
Witam ponownie. No niestety, dalej nie dziala:/ Według pomyslu Black-berry wogole sie wszystko rozsypuje, tzn. wogole pod textarea nie wyswietlaja sie opcje WYSWIG a tekst w okienku textarea wyswietla sie tak jak jest wpisany w bazie ze wszsytkimi znacznikami...:/ Wedlug uwagi krzyszbi wogole nie reaguje na zadne znaczniki. Nic sie nie wpisuje do bazy oprocz tekstu... Juz mi sily odebralo przy tym edytorze... Moze znacie cos normalniejszego co podepne i bedzie dzialac jak nalezy...? Pozdr
krzyszbi
dokładnie mam tak ( nieco okrojone ale nie aż tak jak ty chcesz )
  1. <script language="javascript" type="text/javascript" src="/js/tiny_mce/tiny_mce.js"></script>
  2. <script language="javascript" type="text/javascript" src="/js/tiny_mce/functions.js"></script>
  3. <script language="javascript" type="text/javascript">
  4. tinyMCE.init({
  5. theme : "advanced",
  6. mode : "textareas",
  7. file_browser_callback : 'wizazFileBrowser',
  8. theme_advanced_buttons1 : "cut,copy,paste,undo,redo,bold,italic,underline,strikethrough,justifyleft,ju
  9. tifycenter,justifyright,justifyfull,bullist,numlist,outdent,indent,link,anchor,u
  10. link,image,cleanup,hr,removeformat,sub,sup,charmap,blockquote",
  11. theme_advanced_buttons2 : "",
  12. theme_advanced_buttons3 : "",
  13. theme_advanced_toolbar_location : "top",
  14. theme_advanced_disable : "styleselect,formatselect,help,visualaid,code,separator"
  15.  
  16. });
  17. </script>

powyżucaj z tej linijki theme_advanced_buttons1 co tobie niepotrzebne i powinno działać
oczywiście posprawdzaj czy masz wszystko w odpowiednich plikach ( u mnie zawsze w js )
Black-Berry
a jaką masz wersje tiniego ?
lukash82
Mam wersje 3.1.0.1 (2008-06-18)
krzyszbi
to dokładnie taka z jakiej ja tobie moją konfiguracje podaje smile.gif
Kod
majorVersion : '3',
    minorVersion : '1.0.1',
    releaseDate : '2008-06-18',
Black-Berry
a ty chcesz miec w edytorku tylko 4 przyciski B/I/U/S czy coś jeszcze chcesz osiągnąć ?
lukash82
Witam ponownie. Dalej mi to dziadostwo nie chce dzialac:/ Robie wszystko jak pisaliscie, u Was dziala a u mnie nie... Powiedz mi krzyszbi, bo widze, ze zalaczasz taki plik jak functions.js Ja takiego pliku nie mam w moim pakiecie tinymce...
Black-Berry
zrób atak jak jest w tych przykładach. Zobacz sobei na źródło. Musi działac. Tiny to najlepszy edytor na swiecie smile.gif

http://wiki.moxiecode.com/examples/tinymce..._example_00.php
krzyszbi
nie wiem może cache
js bardzo się tam lubi gnieździć
wystawiłem paczkę z moim tinyMCE
sprawdź może zadziała u ciebie
lukash82
Witam ponownie. Ludziska, zastrzelcie mnie bo chyba mnie ten tinymce wykończy psychicznie...:/ Nie wiem jak to odpalić żeby te podkreślenie i przekreślenie zadziałało... Jak to możliwe, że u Was działa a u mnie nie... Wczoraj już musiałem skapitulować i dzisiaj na spokojnie zrobiłęm to wszystko od nowa tak jak w krótkim manualu na stronie TUTAJ Zamiast tej linijki:
Kod
valid_elements : "blockquote,strong,cite,abbr,acronym"  //znaczniki, z ktorych pozwalasz korzystac gosciowi

Wstawiłem taką bo takie znaczniki chcę udostępnić użytkownikowi:
Kod
valid_elements : "b,i,u,s"  //znaczniki, z ktorych pozwalasz korzystac gosciowi

No i tak jak się spodziewałem i jak już tu wcześniej pisałem znaczniki "b" i "i" działają natomiast "u" i "s" nie działają. Wyczytałem gdzieś że te dwa ostatnie zostały wycofane ze specyfikacji XHTML no ale czymś je musiano zastąpić. Prawdopodobnie są to znaczniki span wraz z css ale jak to odpalić w tym tiny mce? Jeśli zamiast znaczników "u" i "s" wpiszę tak jak krzyszbi proponował underline,strikethrough to edytor wogóle się nie odpala i widzę w okienku textarea sam tekst ze znacznikami... Jeśli stosujecie u siebie gdzieś tiny mce i działają Wam te dwa nieszczęsne znaczniki to dajcie znać jak macie to zaimplementowane bo pomysły mi się już dawno skonczyły i nie wiem jak to ugryźć. Pozdrawiam, Łukasz.

Zapomniałem dodać, że gdy mam odpalony ten edytor to zmiany za pomocą tych dwóch znaczników mogę normalnie wykonywać tylko gdy klikam "Zatwierdz" czyli wpisuje zawartość textarea do bazy to znaczniki podkreślenie i przekreślenia sa w tym momencie ignorowane...
krzyszbi
a wpisz bold,italic,underline,strikethrough i powiedz czy działają
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.