la_chica_bonita
9.09.2008, 11:08:54
Hejka,
Mam problem z sesjami.
Zacznę od początku: mam 2 tabelki. Jedną z użytkownikami (wszytskie informacje: login, imię i nazwisko itd.), a drugą z dostępem użytkowników (id użytk, login, i poszczególne pola z ich dostępem bool - jak ma dostęp, to ma 1, jak nie to 0).
Chciałabym jakoś mądrze zrobić dostęp na zasadzie SESSION, i tu jest pies pogrzebany. SESSION['user'] zwraca mi login, ale pytanie jak zrobić aby mi SESSION['user']['poszczegolny dostep'] = 1 zczytywało z drugiej tabelki wlasnie poszczegolny dostep?
no mogę to zrobić sqlem, no probelm.. tylko, że sesja będzie chyba wygodniejsza.
plis help
_olo_1984
9.09.2008, 11:30:29
trochę niebardzo rozumiem Twój problem, skoro, zakładam iż podczas logowania pobierasz dane z bazy i zapisujesz do sessji np. jak podałeś login zapisujesz do zmiennej $_SESSION['login'], to jaki problem zapisać dane do sesji odnośnieprawa dostępu ? Chyba jasne że zwykły select z warunkiem a wyniki zapisujesz do określonej zmiennej $_SESSION['login']['prawa_dostepu']
pozdr
dadexix
9.09.2008, 11:44:12
$_SESSION['user'] - musi być tablicą a w nim
$_SESSIOB['user']['login'] = LOGIN;
$_SESSIOB['user']['access'] = 3;
itd..
la_chica_bonita
9.09.2008, 12:11:44
tak tak tak, ale ja mam 2 tabele.. o matko, które wystarczy połączyć inner joinem

dzięki ludziska!