Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] Nietypowe pobieranie danych z MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Skie
Witam,
mam załóżmy taką strukturę bazy danych:

-------------------------
|| id | name | cos ||
-------------------------

Czy można w taki sposób pobierać dane, żeby np. zamiast
Kod
SELECT id FROM moja_baza WHERE id=1

zrobić coś w takim stylu: ?
Kod
SELECT (pierwsze_pole) FORM moja_baza WHERE id=1

Chodzi mi o to, żeby rozróżnić kolejność tych pól - zamiast id byloby to 0, name = 1, cos = 2 itd.
no_face
Moze dokladnie w taki sposob jak chcesz to nie, ale juz po pobraniu danych, mozesz zastosowac mysql-fetch-array otrzymujac tablice wynikow.
Skie
No wiem, ale chodziłoby mi raczej żeby MySQL nie musiało pobierać wszystkich danych, a zrobienie tego w SQLu byloby szybsze i mniej meczoce dla serwera niz w PHP - tak mysle.
JoShiMa
Cytat(Skie @ 9.09.2008, 19:40:40 ) *
No wiem, ale chodziłoby mi raczej żeby MySQL nie musiało pobierać wszystkich danych, a zrobienie tego w SQLu byloby szybsze i mniej meczoce dla serwera niz w PHP - tak mysle.

Co to znaczy nie musiało pobierać wszystkich danych? Możesz przecież wskazać dane z której kolumny ma pobierać, jeśli napiszesz SELECT id, name FROM... To pobierze tylko z dwóch pierwszych kolumn i koniec. do ograniczania liczby wierszy masz klauzule WHERE. Nie bardzo rozumiem na czym polega Twój problem.
no_face
Jego problem rozumiem, ale nie rozumiem problemu ktory chce dzieki temu rozwiazac.

Jezeli chcesz koniecznie w sql'u zrobic taka rzecz to wg mnie nie ma takiej mozliwosci.
dr_bonzo
Ze chcesz sie poslugiwac indeksami kolumn zamiast ich nazwami? Szczyt nieczytelnosci kodu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.