Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z OOP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
thoran
Zawsze skrypty tworzyłem za pomocą kodu strukturalnego. Po zapoznaniu się z OOP postanowiłem napisać coś z użyciem klas itd. jednak problem mam następujący gdyż nie rozumiem jak mam to zrobić. Wiem jak się tworzy klasy, do czego mogę ich użyć, konstruktory, metody itd są mi znane. Jednak problem pojawia się w momencie gdy muszę skleić z tego kod.

Czytałem wiele poradników o OOP i kazdy zawiera informacje co to jest, jak jest zbudowane itd. ale nigdzie nie ma słowa o filozofii implementacji.

Chciałbym napisać system CMS tylko w OOP i nie bardzo rozumiem jak mam sterować klasą bez użycia kodu strukturalnego.

Jak ja mam za pomocą OOP zastąpić strukturę:

1. <?php
  2. if (isset($_GET['step']) && $_GET['step'] == 'robcos') print 'Robie cos';
  3. ?>

Ktoś mi powie ze napisze sobie klasę:

1. <?php
  2.  
  3. class robota
  4. {
  5.  
  6.  
  7. public $cos;
  8.  
  9.    function __construct()
  10.    {
  11.  
  12.    $this -> cos = 'Robie coś';
  13.  
  14.    }
  15.    function wypisz()
  16.    {
  17.    print $this -> cos;
  18.    }
  19. }
  20. $nowa = NEW robota();
  21. $nowa -> wypisz();
  22.  
  23. ?>

No i wszystko si ale ja nie chce wyświetlać tego od razu tylko po kliknięciu w odpowiedni odnośnik. Jak to zrobić O.o
no_face
W OOP nie zastepujesz instrukcji sterujacych, po prostu wiekszosc kodu jest logicznie (przewaznie) podzielona i umieszczona w klasach. Mozesz sprawdzic warunek i wykonac jakas metode.
thoran
Cytat(no_face @ 13.09.2008, 13:02:05 ) *
W OOP nie zastepujesz instrukcji sterujacych, po prostu wiekszosc kodu jest logicznie (przewaznie) podzielona i umieszczona w klasach. Mozesz sprawdzic warunek i wykonac jakas metode.

No to na przykładzie. Mam tabelę z wiadomościami przypisanymi użytkownikowi.
Mogę napisać klasę która pobiera wiadomości, wyświetla, zapisuje itd. Ale jak ja mam sterować tym co chcę z nimi zrobić. Skąd klasa ma wiedzieć że ja chce pobrać dane albo je zapisać? Tego właśnie pojąc nie potrafię. Choć to zapewne proste.
Cysiaczek
Tym też steruje obiekt. Szukaj informacji na temat MVC i Frameworków. Obejrzyj kod i sposób pisania strony w np. frameworku Kohana.

Pozdrawiam.
thoran
To głupie ale nie pomyślałem o tym. Czasem człek jak wpadnie w jeden tok myślenia to już koniec.

Dzięki.
dr_bonzo
"Ale jak ja mam sterować tym co chcę z nimi zrobić." ... sterowac == kontrolowac ==> kontroler w MVC
Na podstawie URLa (router + front controller/dispatcher) wie co ma odpalic (jaki kontroler, np wyswietlanie wiadomosci), a sam kontroler zajmuje sie pobraniem odpowiednich wiadomosci, wiadomosci przekazuje dalej do widoku, itd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.