Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]ścieżki względne i bezwzględne...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
robos85
Mam mały problem ze ścieżkami do includowanych plików.
Tworzę stronę w jakimś podkatalogu. Strona już gotowa będzie stała w katalogu głównym.

Jak teraz podawać ścieżki do includowanych plików? Będę mod_rewrite używał. nie mogę podać adresu strony, bo php nie zaincluduje mi. Używać ./ oraz ../ .... questionmark.gif
Lecz czy będę robił "sztuczne" katalogi modem rewrite to ścieżki będą dalej poprawne?

W .htaccess dałem takie coś
Kod
Options FollowSymLinks
RewriteEngine On
RewriteBase /mci

i jeżeli daję np
  1. <?php
  2. include_once('/includes/defines.php');
  3. ?>
to niestety nie działa:/ strona znajduje się w podkatalogu /mci

innymi słowy, z podkatalogu /mci chcę zrobić jakby katalog główny dla plików w tym katalogu.
Żeby link "/plik.php" tak naprawdę odwoływał się do /glowny_kat/mci/plik.php
hiszpanespaniol
jeżeli do tej pory nie otrzymałeś odpowiedzi na pytanie, to może chociaż moja wskazówka marna coś pomoże: Zrób coś takiego:

1. <?php
  2. foreach($_SERVER as $klucz => $wartosc)
  3. {
  4. echo '<p><b>'.$klucz.:</b> '.$wartosc.'</p>';
  5. }
  6. ?>

i wyciągnij z tego co chcesz, tu jest wiele przydatnych rzeczy w tej tablicy. Na pewno któryś element będzie przydatny.
pozdrawiam
robos85
Kurcze bo nie wiem - chyba DOCUMENT_ROOT daje to co chcę? daje mi do kat. głównego "namiary". może tego użyję + zrobię zmienną przechowującą katalog na serwerze i będę te obie rzeczy pisał do ścieżki

Bo nie wiem jak to inaczej rozgryźć :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.