Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Czy istnieje coś takiego ja usuwanie jednej linijki z pliku np. kubek.txt ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kubek15
Witam.
Mam plik o nazwie zdjecia.txt i w nim mam zapisane w każdej linijce ścieżkę dostępu do danego zdjęcia i mam takie pytanko czy można na przykłąd usunąć czwarta linijkę, a reszta zostaje? Czy można cos takiego zrobić, czy tżeba usunąć cały plik zdjecia.txt ?
hiszpanespaniol
na pewno można to zrobić, ale trochę naokoło. możesz pobrać treść pliku jako tablicę, wyszukać odpowiedni element tablicy (czyli jeśli każdy url do zdjhęcia masz w nowej linii, to jest on tym elementem, łatwo go znaleźć), usunąć element z tablicy, a następnie nadpisać treść całego pliku.
kubek15
aha czyli że np. pobieram treść pliku do tablicy i tam mam na różnych pozycjach różne zdjęcia i wtedy mogę sobie usunąć które mi pasuje i z powrotem zapisać do pliku?

Macie może jakiś przykład, albo coś?
hiszpanespaniol
  1. <?php
  2. $do_usuniecia = 'htt://www.url.do.foto.pl/foto.jpg';
  3. $nowe = array();
  4. $stare = file(urle.txt);
  5. foreach($stare as $url)
  6. {
  7. if ($url != $do_usuniecia)
  8. {
  9. $nowe[] = $url;
  10. }
  11. }
  12. ?>

teraz masz już tablicę w której nie ma nieporządanych wpisów.
Zapis do pliku podejrzewam, że znasz (fwrite, posiada różne sposoby zapisu, poczytaj w manualu)

ps. pisałem na szybko więc mogą być błędy w kodzie

$do_usuniecia może też być tablicą, wtedy robisz sprawdzanie za pomocą !in_array zamiast !=
Lion_87
albo użyj str_replace
Pilsener
A ile masz tych zdjęć? Jak dużo to tworzenie specjalnie w tym celu tablicy nie jest optymalnym wyjściem - najlepiej po prostu "przewinąć" plik i skasować odpowiednią linijkę, tu masz mój tutek plikach tekstowych: forumweb.pl/viewtopic.php?t=39103
kubek15
dzięki. Już rozumiem o co chodzi zdjęć będę miał tak w każdym dziale po około 30-80 zdjęć i z 5-10 działów. Myślałem coś o MySQL ale jeszcze nie jestem dobry w łączeniu php + MySQL.

I takie jeszcze jedno pytanko. Czy jest może jakaś funkacja która usuwa dany plik? Na przykład jak usunę ten wpis w danym pliku to żeby od razu usunęło się zdjęcie. bo ja się tych nie usuniętych zdjęc uzbiera to będzie trochę Mega. smile.gif
phpion
Cytat(kubek15 @ 20.09.2008, 21:19:33 ) *
Czy jest może jakaś funkacja która usuwa dany plik?

unlink" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

// Edit:
Coś link się nie ładuje - skorzystaj z tego:
http://pl2.php.net/manual/pl/function.unlink.php
kubek15
wielkie dzięki. Już teraz wiem wszystko co mam robić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.