Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] zabezpieczenie tablic
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
trucksweb
przerabiam wlasnie swoj skrypt cmsa i do wiekszosci zapytan uzywam tablic, umieszczam takze informacje zmiennych sesyjnych w tablicach, aby byly one latwo dostepne w calym serwisie.
Moje pytanie odnosi sie do sposobu zabezpieczenia danych zawartych w tablicach i odczytywanych z nich.

np. w jednej z tablic mam informacje o uzytkowniku- login/haslo -kodowane etc. czy jest mozliwosc(jesli tak to jaka?) aby uzyskac w sposob nie przeiwdziany dostepu do tych informacji ?

i drugie pytanie,za pomoca informacji zawartych w innej tablicy tworze odpowiednie odnosniki do stron- niestety zmuszony jestem przechowywac w tablicy caly adres od http:// czy jest mozliwosc(jesli tak to jak) aby uzyskac dostep lub nadpisac ta zawartosc ?
anonim1133
Znawcą nie jestem ale powiem co myślę, pewno ktoś to skomentuje; )

Cytat
np. w jednej z tablic mam informacje o uzytkowniku- login/haslo -kodowane etc. czy jest mozliwosc(jesli tak to jaka?) aby uzyskac w sposob nie przeiwdziany dostepu do tych informacji ?

Moim zdaniem dopóki nie dasz linku do portalu nie da się sprawdzić czy aby wszystko zabezpieczyłeś, no i czy trzymanie hasła w tablicach nie jest idiotyzmem? czy aby to jest potrzebne ? IMHO na pewno to nie jest bezpieczne ani mądre...
trucksweb
ok, hasla juz nie mam w tablicy ale inne dane sa- i nadal nie wiem jakie sa mozliwosci zabezpieczenia tablic przed odczytem z zewnatrz pliku ?
Jak zabezpieczac zmienne ktore otrzymuja zawartosc z tablic bo samo stripslashes raczej nie pomoze...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.