Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] FCKeditor HELLP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MaximusDM
Witam,

Piszę ten temat, bo na forum nie znalazałem nigdzie odpowiedzi.
Pobrałem dziś FCKeditor próbuje zaimplementować na swojej stronie. Obecnie jestem na etapie, że piszę tekst w tym edytorze, następnie dzięki stworzonej funkcji zapisany tekst trafia do zmiennej, by z stamtąd zapisać się w pliku txt który jest wczytywany na stronie. I teraz pojawiają się pierwsze dwa poważne problemy:

1. Niestety mimo wprowadzenia tekstu z polskimi znaczkami na stronie FCKeditor zapisuje to z krzakami bez polskich fontów. Czy istnieje możliwość przekonfigurowania FCKe tak żeby były zapisywane polskie fonty do pliku txt?

2. Jak wykonać teraz załadowanie istniejącego pliku txt do FCKeditor w celu przeprowadzenia edycji już istniejących danych z stworzonego txt?

Będę wdzięczny za pomoc.
conel
Witam.

Nigdy nie miałem takich problemów z FCK. Na stronie masz UTF-8, czy ISO-8859-2?
Spróbuj zmienić kodowanie, może to coś da.

Odnośnie drugiego pytania. Tekst możesz załadować do edytora w ten sposób:
  1. <?php
  2. $oFCKeditor->Value = $content;
  3. ?>

Gdzie $content, to zawartość pliku tekstowego.
pejotr
nigdy nie korzystałem z FCKeditor, ale jest jeszcze tinyMCE z którym możesz potrenować. U mnie działa ez problemu. Poza tym tinyMCE wydaje się bardziej rozbudowane smile.gif
MaximusDM
Wszystko jest już OKa wszędzie zrobiłem to samo kodowanie i pomogło. Wykonałem też zaczytywanie pliku txt do samego FCKe. Zostaje tylko włączenie uploadu [dlatego zdecydowałem się na FCKe a nie na Tmce oraz panel administracyjny, ale to już jest drobiazg. Dzięki za pomoc.

Mam pewne problemy z konfiguracją:

1. Ikinek w pasku narzędzi:

A wiec w pliku fckconfig.js w głównym katalogu fckeditor kiedy próbuję sam ustawić panel Basic - dodając lub odejmując ikonki

1. <?php
  2. FCKConfig.ToolbarSets["Default"] = [
  3.    ['Source','DocProps','Save','-','NewPage','Preview','-','Templates'],
  4.    ['Cut','Copy','Paste','PasteText','PasteWord','-','Print','SpellCheck'],
  5.    ['Undo','Redo','-','Find','Replace','-','SelectAll','RemoveFormat'],
  6.    ['Form','Checkbox','Radio','TextField','Textarea','Select','Button','ImageButton','HiddenField'],
  7.    '/',
  8.    ['Bold','Italic','Underline','StrikeThrough','-','Subscript','Superscript'],
  9.    ['OrderedList','UnorderedList','-','Outdent','Indent','Blockquote','CreateDiv'],
  10.    ['JustifyLeft','JustifyCenter','JustifyRight','JustifyFull'],
  11.    ['Link','Unlink','Anchor'],
  12.    ['Image','Flash','Table','Rule','Smiley','SpecialChar','PageBreak'],
  13.    '/',
  14.    ['Style','FontFormat','FontName','FontSize'],
  15.    ['TextColor','BGColor'],
  16.    ['FitWindow','ShowBlocks','-','About']        // No comma for the last row.
  17. ] ;
  18.  
  19. FCKConfig.ToolbarSets["Basic"] = [
  20.    ['Bold','Italic','-','OrderedList','UnorderedList','-','Link','Unlink','-','About']
  21. ] ;
  22. ?>

Zmiany w panelu z ikonkami nie są wyświetlane keidy dodaje alob usówam ikonki cały czas wyświetla tą samą ilość dla -Basica, a linijka za włączenie Basic jest podana w pliku rozruchowym edytor:

1. <?php
  2. $oFCKeditor->ToolbarSet = 'Basic';
  3. ?>

co robię nie tak?

Kolejną sprawą kiedy przegrałe mwszystko na sewer, to edytor nie startuje wyświetlając błąd:

PHP Notice: Undefined index: FCKeditor1 in /var/www/mnt/nfs08/nfs13/html/pro/xxx.ab.pl/root/xxxxx/xxxxxxxx.php on line 148

The requested URL /fckeditor/editor/fckeditor.html was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
IPL/1.3.x Server at ines.org.pl Port 80

Dodam tylko, że na localu wszystko jest OKa czy wiecie o co chodzi z tym błędem?

Nikt nie wie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.