kmpl
22.09.2008, 19:25:08
Witam doświadczonych fachowców!
Planuje stworzyć bazę urlopów i mam w związku z tym pytanie o poprawność stworzonej przeze mnie bazy.
Mam 6 tabel:
ewidencja (pola: idewidencji, idpracownika, idstopnia, idurlopu, idwydziału, od, do, idroku, zostało, wykorzystał, uwagi)
pracownicy (idpracownika, imie, nazwisko)
stopnie naukowe (idstopnia, nazwa ) np. mgr. prof.
urlopy (idurlopu, nazwa) np. okolicznosciowy, nagrodowy, zdrowotny
wydziały (idwydziału, nazwa) np. wydział projektowy, wydział wdrożeniowy
rok (idroku, nazwa) np. 2007, 2008
Cel jest taki, aby była ewidencja urlopów pracowników. Chcę wiedzieć kiedy dany pracownik był na urlopie, ile dni wykorzystał, ile dni mu zostało, ilu pracowników z danego wydziału nie wykorzystało jeszcze urlopu z roku 2007, 2008. Przy wpisaniu daty od - np. 2008-09-12 do 2008-09-17 będzie liczył ilość dni roboczych czyli 4 dni.
Proszę o ewentualne sugestie. Z góry dziękuję.
phpion
22.09.2008, 19:27:14
Niestety nie mam czasu za długo analizować Twój pomysł ale od razu mam 2 sugestie:
- przeniesienie stopnia naukowego do tabeli pracownika
- wywalenie tabeli z latami (to już lekka przesada w relacjach

)
Cezar708
22.09.2008, 19:34:27
ja dodatkowo zrezygnowałbym ze stopnie, a już jeśli chcesz użyc to na pewno w relacji z pracownicy
Pozdrawiam
phpion
22.09.2008, 19:40:19
Stopnie naukowe pozostawiłbym w takiej formie w jakiej są, gdyż stanowią osobną (znaczącą) encję w systemie.
nevt
22.09.2008, 19:47:30
1.
stopnie_naukowe i wydzialy powinny być dowiązane do tabeli pracownicy a nie ewidencja, to są cechy pracownika a nie urlopu
2.
nie widzę sensu robienia tabeli rok, informacja o roku będzie przecież w polach od i do, chyba że chodzi o oznaczenie wykorzystanie urlopu zaległego w następnym roku, to wystarczy dodać do ewidencja pole rok typu INT
kmpl
29.09.2008, 17:03:41
Dzięki za uwagi. Baza ma pracować z php.
Ideą tej ewidencji urlopów jest to, ażeby można w każdej chwili wiedzieć ilu pracowników jest na urlopie, ile dni urlopu każdy z nich ma jeszcze do wykorzystania, ile już wykorzystał (każdemu przysługuje 26 dni urlopu wypoczynkowego, po 15 latach pracy - urlop dodatkowy 5 dni, po 20 latach - 10 dni).
Pracownik przynosi kartę urlopową a ja muszę to nanieść - np. urlop wypoczynkowy za rok 2008 od 12.09.2008 do 17.09.2008 ( powinien sam mi obliczyć ile to dni roboczych w następnej rubryce i pokazać ile jeszcze dni może wykorzystać), i wpis z jakiego wydziału jest pracownik. Będe chciał znać ilość dni urlopu do wykorzystania pracowników poszczególnych wydziałów.