Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] pusta zmienna
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kleszczoscisk
Pomóżcie. Losuję sobie z tablicy powiedzmy 3 słowa. Chcę to zapisać do zmiennej i wyświetlić później, na tej samej stronie. Wywala mi komunikat, że zmienna $slowka jest pusta. Przeczytałem, że powienienem zrobić serialize(?), efekt jest ten sam.
Co robię źle? Jak zrobić żeby te wylosowane słowa przechować w zmiennej i wyświetlić w dalszej części skryptu, np. u dołu strony?
Kod
<?
$dane= array ("jeden", "dwa", "trzy", "cztery", "pięć");
$losowe_klucze = array_rand ($dane, 3);
echo $dane[$losowe_klucze[0]].', '.$dane[$losowe_klucze[1]].', '.$dane[$losowe_klucze[2]];

$slowka = $dane[$losowe_klucze[0]].', '.$dane[$losowe_klucze[1]].', '.$dane[$losowe_klucze[2]];
//$slowa = serialize($slowka);
  ?>
tiraeth
Używaj odpowiednich znaczników (PHP)

1. <?
  2. $dane= array ("jeden", "dwa", "trzy", "cztery", "pięć");
  3. $losowe_klucze = array_rand ($dane, 3); // 0,1,2 (ilosc: 3)
  4. $slowka = $dane[$losowe_klucze[0]].', '.$dane[$losowe_klucze[1]].', '.$dane[$losowe_klucze[2]];
  5.  
  6. echo $slowka;
  7. ?>

Działa. I na pewno Twój kod nie wywala, że zmienna $slowka jest pusta - ewentualnie Notice: Undefined offset/index (zanim zmieniłeś liczbę w array_rand w poście)
kleszczoscisk
Nie działa mi button "PHP" w polu edycji postu.
Wyświetla mi:
Notice: Undefined variable: slowka in c:\usr\apache\httpd\html\robocze\index.php on line 60
tiraeth
Czy gdzieś po drodze wywołujesz unset" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual na zmiennej? Pokaż cały kod.
kleszczoscisk
Cytat(tiraeth @ 23.09.2008, 15:59:01 ) *
Czy gdzieś po drodze wywołujesz unset" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual na zmiennej? Pokaż cały kod.

Nie, nie wywołuję. Kodu nie dam rady pokazać bo to ze 30 plików (taki cms-samoróbka).
Próbowałem definiować stałą i wywoływać później - to samo.
Co oprócz unset może wyczyścić taką zmienną?
Zmienną $slowka definiuję na początku kodu, w includowanym pliku gdzie są różne funkcje. Później chciałbym ją wywołać... i jest problem.
tiraeth
Czy tą zmienną definiujesz wewnątrz jakiejś funkcji? Jeśli tak, to masz rozwiązanie. Albo użyj zmiennych globalnych global" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, albo napisz to na obiekcie (klasa).
kleszczoscisk
Cytat(tiraeth @ 23.09.2008, 16:05:19 ) *
Czy tą zmienną definiujesz wewnątrz jakiejś funkcji? Jeśli tak, to masz rozwiązanie. Albo użyj zmiennych globalnych global" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, albo napisz to na obiekcie (klasa).

Tak , w funkcji. Funkcja generuje nagłówki <HEAD> strony, póżniej chciałbym to wywołać w <BODY>. Czyli chyba tu tkwi problem, dzięki wielkie.
golaod
Brawo, następnym razem radzimy od razu: Czytaj dokumentacje! - jeśli czytałeś to przypomnij sobie o zasięgu zmiennych.
kleszczoscisk
Cytat(golaod @ 23.09.2008, 16:15:54 ) *
Brawo, następnym razem radzimy od razu: Czytaj dokumentacje! - jeśli czytałeś to przypomnij sobie o zasięgu zmiennych.

Uczę się, nie wiedziałem o czymś takim jak global . Mimo tego, że szukałem bardzo długo rozwiązania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.