Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sortowanie według danych pobieranych z innej bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
pablo114
Witam,
potrzebuje sposobu na sortowanie danych według danych pobranych z innej bazy
przykładowo
  1. USE [MuOnline] SELECT Name FROM Character ORDER BY (USE [Ranking] SELECT Point FROM EVENT_INFO ORDER BY Point DESC) AS EVENT_INFO DESC

Czy coś takiego w ogóle da sie zrobić?
misiek172
kombinatorsko pobierasz z jednej i drugiej układasz w tablicy i sortujesz,

nie kombinatorsko to pewnie chodzi o LEFT JOIN jak w dwóch różnych tabelach i sortowanie tylko nie jestem pewien
phpion
Możesz przecież użyć konstrukcji baza.tabela przykładowo:
  1. SELECT * FROM baza1.tabela1 a LEFT JOIN baza2.tabela2 b ON a.id=b.id ORDER BY a.pole ASC, b.inne_pole DESC

@misiek172:
Jeśli nie znasz odpowiedzi na zadany problem to może lepiej nie pisz byle napisać...
misiek172
wydawało mi się że chodzi mu o baze na innym serwer, mój błąd. Jeżeli baze na tym samym serwerze to oczywiście masz racje
pablo114
Właściwie chodzilo mi o coś innego, phpion to co podałeś jest ok ale teraz inny problem.

W php mam funkcje z zapytaniem której nie moge zmienić a moge jedynie podawać inne sortowania w miejscu zmiennejn $kryterium
  1. <?php
  2. mysql_query("SELECT TOP 15 Name FROM Character ORDER BY $kryterium desc");
  3. ?>

i jak tylko w miejscu zmiennej $kryterium podać to pobieranie kolumny Point z bazy Ranking, tabeli EVENT_INFO.
Ranking.EVENT_INFO Point nie dziala
phpion
Może walnę lekki offtop ale czy to przypadkiem nie jest MS SQL Server? Jeśli tak to pomyliłeś działy i pomocy powinieneś szukać w dziale dla bazy Microsoftu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.