Witam jestem początkującym albo raczej raczkującym w temacie php i mysql. Mam problem z wyświetleniem zapytania, które odwoływało by się do zmiennej z formularza. W formularzu wpisujemy id np. 1 ,a skrypt wyszukuje nam z tabeli user i dane wartości dla user.userid-1. Primary key w tabelach są ustawione pod user.userid i dane.id , Foregin key to dane.user . Próbuję zrobić zapytanie łączone:
<?php
$zapytanie1=$zapytanie.$id;
?>
ale działa tylko jak się zrobi
<?php
$zapytanie1=$zapytanie.print($id); ?>
lecz tylko dla jendej wartości $id=1.
Proszę o szybką pomoc bo to projekt zaliczający semestr na studiach. Poniżej zamieszczam kod z którego korzystałem.
<?php
;
$zapytanie = 'SELECT userid,imie, nazwisko ,km ,koszty FROM user, dane WHERE user.userid = dane.user AND user.userid=' ;
$id=$_POST['id'];
// tutaj sklejam stringi zeby utworzyc zapytanie dla konkternego pola ale nie wiem ja uzyskac wartość $id bo wywala bład zapytania
$zapytanie1=$zapytanie.$id;
echo("Blad w zapytaniu"); }
else {
echo("zapytanie poprawne"); }
echo "<b><center>Raport -rozliczenia</center></b><br><br>"; echo "<center><table cellpadding=\"10\" border=\"1px\"></center>"; echo "<td>".$i['userid']."</td>"; echo "<td>".$i['imie']."</td>"; echo "<td>".$i['nazwisko']."</td>"; echo "<td>".$i['km']."</td>"; echo "<td>".$i['koszty']."</td>"; }
?>