Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] błąd $db->num_rows [PHP]
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Rafal_new_PHP
Błąd $db->num_rows nie sprawdza czy istnieje w bazie Mysql login. Pomijane jest throw new Exception('Nazwa użytkownika zajęta — proszę wrócić i wybrać inną.');
echo 'Wykonanie zapytania nie powiodło się.'; Reszta działa okej. O to dokładny opis.

Kod
<?php
$login=$_POST['login'];
$haslo=$_POST['haslo'];
$mail=$_POST['mail'];
$imie=$_POST['imie'];
$pseldo=$_POST['pseldo'];
$rejestracja=$_POST['rejestracja'];

if (!$login || !$haslo || !$mail || !$imie || !$pseldo || !$rejestracja )
{
echo 'Nie podano wszystkich potrzebnych danych. </br>'
      . 'Wróć do strony rejestracji! Spróbuj ponownie';
exit;
}

if (!get_magic_quotes_gpc())
{
$login=addslashes($login);
$haslo=addslashes($haslo);
$mail=addslashes($mail);
$imie=addslashes($imie);
$pseldo=addslashes($pseldo);
}

@ $db = new mysqli('localhost', 'root', '', 'serwis');
if (mysqli_connect_errno())
{
echo 'Bład połaczenia z baza danych';
exit;
}
  $wynik2 = $db->query("select * from konto where login='$login'");
  if (!$wynik2)
{
     throw new Exception('Wykonanie zapytania nie powiodło się.');
   echo 'Wykonanie zapytania nie powiodło się.';
exit;

}
  if ($db->num_rows>0)
{
     throw new Exception('Nazwa użytkownika zajęta — proszę wrócić i wybrać inną.');
    echo 'Wykonanie zapytania nie powiodło się.';
exit;

}

$zapytanie ="insert into konto values ('".$login."', '".$haslo."', '".$mail."', '".$imie."', '".$pseldo."')";
$wynik = $db->query($zapytanie);
if ($wynik)
{
echo ' konto zarejestrowane ';
}

?>

Jeden kod juz naprawilem smile.gif tylko ten na gorze tongue.gif nie wiem jak.
Cysiaczek
Ad1.
Szkoda, że nie działa sad.gif Szkoda też, że nie szanujesz naszego czasu, bo gdybyś szanował, to podałbyś objawy owego "nie działania".

Ad2.
Ja mogę potwierdzić, że funkcji sesion_start() nie ma w PHP. Jest natomiast session_start(), której brak jest dość dziwny. Owszem, można skompilować php z dyrektywą --disable-session, ale używasz Windows z prekonfigurowanym oprogramowaniem WAMP, więc wątpię, aby nie było w nim obsługi sesji.
Posprawdzaj wszystko jeszcze raz.

Ad3.
http://pl2.php.net/manual/pl/function.filter-var.php
W pierwszy przykładzie masz metodę sprawdzania e-mail - innych się już nie stosuje.

Prosze jeszcze o zmianę tytułu tematu na taki, który mówi coś o problemie w nim poruszanym - jeśli tego nie zrobisz - zamknę temat.

Pozdrawiam.
Rafal_new_PHP
Cytat(Cysiaczek @ 26.09.2008, 16:46:11 ) *
Ad1.
Szkoda, że nie działa sad.gif Szkoda też, że nie szanujesz naszego czasu, bo gdybyś szanował, to podałbyś objawy owego "nie działania".

Ad2.
Ja mogę potwierdzić, że funkcji sesion_start() nie ma w PHP. Jest natomiast session_start(), której brak jest dość dziwny. Owszem, można skompilować php z dyrektywą --disable-session, ale używasz Windows z prekonfigurowanym oprogramowaniem WAMP, więc wątpię, aby nie było w nim obsługi sesji.
Posprawdzaj wszystko jeszcze raz.

Ad3.
http://pl2.php.net/manual/pl/function.filter-var.php
W pierwszy przykładzie masz metodę sprawdzania e-mail - innych się już nie stosuje.

Prosze jeszcze o zmianę tytułu tematu na taki, który mówi coś o problemie w nim poruszanym - jeśli tego nie zrobisz - zamknę temat.

Pozdrawiam.

Kod
Poprawilem i przepraszam. Prosze o pomoc
nevt
nie $db->num_rows tylko $wynik2->num_rows ...

manual... manual... i jeszcze raz manual... eeech ...
Zyx
Mam też parę uwag i porad na przyszłość:

1. Nie radzę przyzwyczajać się do pola num_rows. Baza danych nigdy takiej informacji nie zwraca. PHP uzyskuje ją, ściągając zawczasu wszystkie wyniki i je przeliczając, co prowadzi do spadku wydajności i większego zużycia pamięci. Można to wyłączyć, dodając do wywołania metody query() dodatkowy parametr: MYSQLI_USE_RESULT. W PDO, którego użycie jest obecnie zalecane, jest to już domyślny sposób działania.

2. Jak rzucasz wyjątki, to wypadałoby je też później przechwycić. Ponadto po ich wysłaniu nie ma sensu dawać już żadnego kodu, bo można ze 100% pewnością powiedzieć, że się on nie wykona:

Kod
if(cośtam)
{
  throw new Exception;
  echo 'foo'; // Ta instrukcja NIGDY się nie wykona.
}

3. Po co przepisujesz wartości pól z $_POST do zmiennych? Co to, pola te nie są w Twojej opinii zmiennymi? Konkretniej chodzi mi o ten kawałek:

Kod
$login=$_POST['login'];
$haslo=$_POST['haslo'];
$mail=$_POST['mail'];
$imie=$_POST['imie'];
$pseldo=$_POST['pseldo'];
$rejestracja=$_POST['rejestracja'];

4. Tak samo tutaj:

Kod
$zapytanie ="insert into konto values ('".$login."', '".$haslo."', '".$mail."', '".$imie."', '".$pseldo."')";
$wynik = $db->query($zapytanie);

Po co ta dodatkowa zmienna $zapytanie? Robisz coś z tym jeszcze później, że jej potrzebujesz?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.