Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wylogowywanie się
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
RSVx
  1. <?php
  2. if(isset($_SESSION['logowanie']) && $_SESSION['logowanie'] == 1){
  3.  
  4. echo "MOJA STRONA";
  5.  
  6.  
  7. }
  8. ?>

To jest mój kod który w zależności od przesłania zmiennej sesyjnej pozwala zobaczyć użytkownik komunikat MOJA STRONA. Jak mam się teraz z tego wylogować??

1. <?php
  2. if(isset($_POST['koniec'])){
  3.    header("Refres: 0; URL=index.php");
  4.    die();
  5.    
  6.    }
  7. ?>

Ten kod działa poprawnie, ale jak dam wstecz w Firefox'ie to dalej widzę swoja stronkę, czyli nie wylogowałem się do końca. Jak mam to zmienić questionmark.gif
ayeo
Wylogowałeś się, to co widzisz jak dasz wstecz to cache przeglądarki.

Pozdrawiam!
RSVx
OK, ale jak się wylogowywuję z G-mail'a albo z naszej klasy to jak daje wstecz to mi nie pokazuje poprzednich stron. Nie da się tak zrobić w php questionmark.gif
batman
Robisz to tak:
1. Kliknięcie w link wyloguj przekierowuje do skryptu, w którym wykonujesz dwie operacje:
a) sprawdzasz, czy użytkownik jest zalogowany (o tym za chwilę)
cool.gif usuwasz sesję, itp
2. Po usunięciu sesji, przy pomocy funkcji header, przekierowujesz np na stronę główną.
3. Jeśli użytkownik użyje przycisku wstecz, zostanie cofnięty do skryptu wylogowującego, który sprawdzi na początku czy jest zalogowany. Oczywiście nie jest, więc nastąpi przekierowanie np na stronę główną.
Spirit86
Zmuszasz przeglądarkę do nie-cachowania zawartości (wrzucasz na początku wykonywania strony):

1. <?php
  2. header("Cache-Control: no-cache, must-revalidate"); // HTTP/1.1
  3. header("Expire: Sat, 26 Jul 1997 0:0:00 GMT"); // data w przeszłości
  4. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.