Z gory mowie, ze wiem, co to google, jednak on (ono?) mi nie pomoglo. Znalazlem sporo tutoriali, ktore tlumacza jak korzystac z panelu administracyjnego, jak pisac szablony, jak dodawac artykul itp., jednak ja chce sie nauczyc pisac komponenty, moduly i plug-in'y. Znalazlem jeden prosty przyklad pisania modulu, jednak tylko pod wersje 1.0, a mnie interesuje tylko wersja 1.5 (zaczalem sie niedawno uczyc joomli, wiec zabralem sie od razu za 1.5).

Probowalem czytac kod zrodlowy, lecz na poczatek to dla mnie za trudne.

Gdzie mozna znalezc opis klas joomli, opis jak joomla tworzy strone, jakie zadania maja parametry strony, jak tworzyc pliki .xml modulow/komponentow, jak zintegrowac moj kod z joomla, itp.?

Pisze na forum takze dlatego, ze obecnie mam dosc wolne polaczenie internetowe, wiec nie moge sobie pozwolic na beztroskie hulanie po internecie.

Z gory dziekuje.

Nikt nie odpisal, wiec zapytam o konkret. Dzis w ramach nauki przegladalem bardzo prosty modul znaleziony w internecie

modul is it friday?

Moje pytania:

1) Po co pusty plik index.php w katalogu glownym modulu, tzn mod_isitfriday oraz w katalogu tmpl?

2) W glownym katalogu modulu znajduje sie plik mod_isitfriday.php:

Kod
<?php
[i]// no direct access
defined('_JEXEC') or die('Restricted access');

$now = time();
$dayOfWeek = date("w", $now);
$friday = "No";
if ($dayOfWeek == 5) {
 $friday = "Yes";
}

require(JModuleHelper::getLayoutPath("mod_isitfriday"));
?>[/i]

zas w katalogu tmpl plik default.php:

Kod
<?php
// no direct access
defined('_JEXEC') or die('Restricted access'); ?>

<div style="width:100%;text-align:center">
<p style="margin:10px;font-weight:bold;font-size:200%"><?php echo($friday); ?></p>
<p><a target="blank" href="http://isitfriday.biz">isitfriday.biz</a></p>
</div>

Rozumiem, że zostało to podzielone na dwa pliki, by oddzielic kod odpowiedzialny za wyglad od kodu przetwarzajacego dane. Zgadza sie?

3) Zastanawia mnie linijka, ktora oznaczylem przez ***. Zapewne linijka ta ładuje plik default.php, jednak jak to działa? Skad klasa JModuleHelper wie, ze ma zaincludowac (a raczej "zarequire'owac") wlasnie plik default.php. W pliku mod_isitfriday.xml nie widze tego, by ten plik byl jakos szczegolnie wyszczegolniony.

mod_isitfriday.xml:

Kod
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<install type="module" version="1.5.0">
 <name>Is it friday?</name>
 <author>Patrick Kik</author>
 <creationDate>2008-09-25</creationDate>
 <license>GNU/GPL</license>
 <authorUrl>http://www.patrickkik.nl</authorUrl>
 <version>1.0</version>
 <files>
     <filename module="mod_isitfriday">mod_isitfriday.php</filename>