Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] instrukcja if - jak ją wykorzystać
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kocik13
Witam smile.gif

Pisząc skrypt na potrzeby mojego radia napotkałem problem ale po kolei: zrobiłem sobie panel wysyłania pozdrowień przez userów i teraz tak oni sobie wysyłają przez specjalnie przygotowane formularze w osobnym okienku przeglądarki pozdrowienia a ja je odbieram skryptem i zapisuje w mysql... Ale czasem audycja może być bez pozdrowień więc trzeba dodać opcję wyłączania owej konsoli pozdrowień... Rozwiązałem to następująco: w panelu dj zrobiłem włącznik który w zależności czy jest włączona czy wyłączona zapisuje do pliku tekstowego wyraz "włączona" albo "wyłączona"... teraz wypadało by żeby poinformować userów o stanie konsoli... i teraz tak: jak napisać instrukcję w stylu: jeśli w tym pliku tekstowym jest włączona wyświetlam formularz a jeśli wyłączona wyświetlam Odpowiedni komunikat... Niby banalne a jednak...

Liczę na pomoc smile.gif

Pozdro, kocik13

Edit: Literówki wstydnis.gif
mike
Problem jest typu "podstawy podstaw". Przenoszę na z PHP na Przedszkole.
Najpierw przeczytaj plik. Masz do tego file_get_contents(), później najprostsze w świecie if...else:
  1. <?php
  2.  
  3. if ($wynik_z_pliku == 'wlaczona') {
  4. ?>
  5. <form>
  6. <!-- i takie tam -->
  7. </form>
  8. <?php } else { ?>
  9. <p>
  10.  Nie ma konsoli
  11. </p>
  12. <?php } ?>
kocik13
dzięki smile.gif jeszcze tylko jedna sprawa biggrin.gif nigdy wcześniej nie spotkałem się z file_get_contents() więc jeśli mógłbyś to też wytłumaczyć na podstawie kodu... Sorka za problem ale chyba rzeczywiście nowicjusz ze mnie wstydnis.gif
Maxik
Po co bawić się w dodawanie tekstów, skoro wystarczy 1 lub 0?

file_get_contents() zwraca(nie wyświetla) zawartość pliku podanego jako argument. Np. $tresc = file_get_contents('plik.txt'); przypisze do zmiennej $tresc zawartość pliku plik.txt.
kocik13
Później jeszcze sobie te teksty wykorzystam... a tak właściwie to co za różnica czy skrypt wpiszę do pliku włączona czy 1 ? Nie ja to piszę a nawet 1 kb nie zajmie więc...
mike
Cytat(kocik13 @ 29.09.2008, 19:12:48 ) *
nigdy wcześniej nie spotkałem się z file_get_contents() więc jeśli mógłbyś to też wytłumaczyć na podstawie kodu...
Żarty sobie stroisz mad.gif
Tu możesz się spotkać z tą funkcją: Dokumentacja :: file_get_contents()
Maxik
Chociażby po to, że 1 zwraca Ci automatycznie true, a 0 false co można łatwiej wykorzystać w warunkach.
kocik13
Edit: Ok wyjaśniło się smile.gif już wszystko działa smile.gif okazało się, że zwykła literówka (niezgodność pomiędzy wartościami pliku a tymi sugerowanymi przez if) wstydnis.gif Oczywiście "pomógł" dla wszystkich którzy starali się mi pomóc smile.gif Dzięki wam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.