Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] Zapytanie łączące tabele
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szymon91
Witajcie! Dopiero zaczynam przygode z MySql, ale już mam problem. Moja sprawa przedstawia się następująco. Mam dwie tabele:
1. Drużyny ( kolumny : id, nazwa drużyny)
2.Wyniki (kolumny : NumerKolejki, Mecz1Gospodarz, Mecz1Gosc, ..itd) W kolumnach Mecz1Gospodar, itd. znajdą się id drużyn z tabeli Drużyny.
Jak stworzyć zapytanie, które przedstawi tablekę Mecze, gdzie zamiast id drużyn pokazywane będą ich nazwy?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Szymon
webasek
Poczytaj join inner join left join i right join napewno znajdzeisz
szymon91
Zrobilem coś takiego
  1. SELECT NazwaDruzyny
  2. FROM wyniki INNER JOIN Druzyny ON Druzyny.Id = wyniki.Mecz1Gospodarz;

ale to nie jest co ja dokladnie chcialem i poza tym tylko dla jednej lolumny :/ wie ktos jak zrobic poprawne zapytanie?
guilty82
może LEFT JOIN?
melkorm
  1. SELECT * , Druzyny.NazwaDruzyny AS gospodarz, goscie.NazwaDruzyny AS gosc FROM wyniki INNER JOIN Druzyny ON Id = wyniki.Mecz1Gospodarz INNER JOIN Druzyny goscie goscie.Id = wyniki.Mecz1Gosc;

Nie jestem pewien czy zadziałą ...i czy w ogóle poprawnie ... pisane na kacu^ :/
szymon91
Melkorm, ja nie mam tabelki 'goscie', ani 'gospodarze' mam po prostu tabele 'druzyny'. Druga tabela zawiera informacje o tym kto byl gospodarzem, a kto gosciem danego meczu, lecz nie są to nazwy tych druzyn tylko ich ID z tabelki 'druzyny', a ja chce wlasnie wykonac takie zapytanie zeby wyswietlalo zawartos tabeli 'wyniki', w ktorej zamiast id bylyby nazwy druzyn. Uff mysle ze zrozumiale tongue.gif
melkorm
eh. zapytanie jest dobre z punktu widzenia tabel ....

1. NNER JOIN Druzyny goscie
Danym tabelą możesz nadawać różne aliasy by wtedy manipulować zmiennymi z danej tabelki szczególnie jak w tym wypadku gdzie pobierasz tabelko o tych samych nazwach pol i zeby je rozroznic w zapytaniu winksmiley.jpg

szkoda że nawet nie przetestowałeś :<
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.