Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Najdziwniesza rzecz w życiu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
EdeusEx
Albo ja jestem niewyspany, albo dzieje się coś naprawdę dziwnego.

Mamy kod:
  1. <?php
  2. $getLastNews = mysql_query("SELECT * FROM ".prefix."news WHERE NewsID>0 ORDER BY news_write_date DESC LIMIT 0,5");
  3.  $Ab = 1;
  4.   if (mysql_num_rows($getLastNews)>0) {
  5.          while ($setNews = mysql_fetch_assoc($getLastNews)) {
  6.                    $listNews .= $Ab.'. '.Date("[d/m]", $setNews['news_write_date']).' <a href="index.php?action=read_news&nid='.$setNews['NewsID'].'">'.$setNews['news_title'].'</a><BR/>';
  7.                    $Ab++;
  8.                }
  9.                    return $listNews;
  10.            } else {
  11.                return 0;
  12.            }
  13. ?>

Może mi ktoś powiedzieć, dlaczego, gdy odejmuje z
  1. <?php
  2. $listNews .= $Ab.'. '.Date("[d/m]", $setNews['news_write_date']).' <a href="index.php?action=read_news&nid='.$setNews['NewsID'].'">'.$setNews['news_title'].'</a><BR/>';
  3. ?>

$Ab, i wygląda to tak:

1. <?php
  2. $listNews .= Date("[d/m]", $setNews['news_write_date']).' <a href="index.php?action=read_news&nid='.$setNews['NewsID'].'">'.$setNews['news_title'].'</a><BR/>';
  3. ?>

To zwraca mi 0, podczas gdy w bazie są 2 newsy?
no_face
A co to za returny?
webdice
Tytuł tematu ma opisywać problem, proszę go zmienić.
JoShiMa
Prawdopodobnie masz źle skonstruowane zapytanie i nie znajdujesz w związku z tym żadnych rekordów.

Po złożeniu zapytania w całość (wchodzą Ci tam jakież zmienne) wyświetl ten string i zobacz czy jest prawidłowy. Najlepiej skopiuj go i wykonaj w phpMyAdmin. Zobaczysz czy zadziała. Może to tylko jakaś literówka.
ddiceman
Np. w drugiej linii domyslam sie, ze powinno byc $prefix a nie prefix
EdeusEx
Nie, prefix to stała.
ddiceman
Odpal cos takiego i powiedz, jakie otrzymujesz komunikaty:

1. <?php
  2. $getLastNews = mysql_query("SELECT * FROM ".prefix."news WHERE NewsID>0 ORDER BY news_write_date DESC LIMIT 0,5");
  3.  
  4. echo("SELECT * FROM ".prefix."news WHERE NewsID>0 ORDER BY news_write_date DESC LIMIT 0,5 \n");
  5. echo(mysql_error($getLastNews));
  6.  
  7. $Ab = 1;
  8.  if (mysql_num_rows($getLastNews)>0) {
  9.         while ($setNews = mysql_fetch_assoc($getLastNews)) {
  10.                   $listNews .= $Ab.'. '.Date("[d/m]", $setNews['news_write_date']).' <a href="index.php?action=read_news&nid='.$setNews['NewsID'].'">'.$setNews['news_title'].'</a><BR/>';
  11.                   $Ab++;
  12.               }
  13.                   return $listNews;
  14.           } else {
  15.               return 0;
  16.           }
  17. ?>
nospor
zracji niedostosowania sie do zasad forum i upomnienia moderatatora - temat zamykam
pretensje przyjmuje na PW
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.