Sprawa wygląda następująco.
Moim celem jest przeniesienie serwisu z Joomla na Drupal - tutaj nie ma problemu. Problem jest z polskimi znakami.
W bazie danych dla Joomli zamiast polskich liter są jakieś dziwne znaczki.
Poddana została konwersji z ISO na UTF8 - dziwne znaki nadal są. Zaimportowałem userów, zawartość i kategorie do Drupala i jak mogłem się tego spodziewać owe dziwne znaczki zostały wyświetlone zamiast polskich liter.
Przykładowe zdanie:
Demo PGR 4 juÂż niedÂługo ?
Długo się nie zastanawiając wyeksportowałem bazę i programem PowerGREP zmieniłem owe dziwne znaczki na polskie litery metodą "search and replace". W pliku .sql baza wyglądała na poprawną. Jednak po usunięciu starej i zaimportowaniu jej oraz po włączeniu strony okazało się, że wszystkie pola (tytuł i zawartość artykułu), kończyły się (nie były wyświetlane dalej) na miejscu zamiany dziwnych znaczków.
Wymyśliłem więc, że zamienię owe dziwne znaczki nie na litery ale na znaczniki html tych polskich znaków. Tak też zrobiłem. W końcu całe artykuły zostały wyświetlone.
Tylko jest mały problem. W głównej części artykułu wyświetlają mi się polski znaki a natomiast w tytule wyświetla mi się kod znacznika html np.:
Jak mogę wymusić w kodzie html, aby zamieniał takie znaczniki (;ł) na polskie litery?
Ewentualnie jakieś inne rozwiązania?
Pozdrawiam,
Direct.