Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][Cookie] Logowanie - Remember Me
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MusicInMe
Witam.
Jestem totalnie zielony w PHP. Moje doświadczenia na tym polu to jedynie ingerowanie w zawartość skryptu przy pomocy gotowych modułów.
Moje pytanie dotyczy funkcji logowania na stronie a dokładnie opcji Remeber Me (checkbox). W jaki sposób są zapamiętywane loginy użytkowników, by nie było konieczności ponownego wprowadzania danych przy kolejnym logowaniu sie na stronę?
Czy te dane są zapisywane zazwyczaj w bazie danych?
Poniżej przedstawiam wycinek ze skryptu:

Kod
                        <!-- login form -->
                             <form action="{$form.login_action}" method="post" name="login_form" style="margin: 0px">
                             <table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="100%">
                             <tr>
                                 <td style="padding-left: 20px;" colspan="2" valign="middle"><font class="home_menu_font">{$lang.top.login}</font></td>
                             </tr>
                             <tr>
                                 <td width="10%" style="padding: 25px 3px 0px 20px;" valign="middle"><font class="index_top_menu">{$lang.home_page.username}:</font>&nbsp;</td>
                                 <td style="padding-top: 25px;" valign="middle"><input type="text" style="width: 105px;" name="login_lg" class="index_input"></td>
                             </tr>
                             <tr>
                                 <td style="padding: 7px 3px 5px 20px;" valign="middle"><font class="index_top_menu">{$lang.home_page.login_password}:</font>&nbsp;</td>
                                 <td style="padding-top: 7px; padding-bottom: 5px;" valign="middle"><input type="password" style="width: 105px;" name="pass_lg" onkeypress='javascript:if(event.keyCode == 13) CheckValid();' class="index_input"></td>
                             </tr>
                             <tr>
                                 <td>&nbsp;</td>
                                 <td>
                                     <table cellpadding="0" cellspacing="0">
                                         <tr>
                                             <td><input type="checkbox" name="remember_me" value="1" checked>&nbsp;</td>
                                             <td><font class="index_top_menu">{$lang.home_page.remember_me}</font></td>
                                         </tr>
                                     </table>
                                 </td>
                             </tr>
                             <tr>
                                 <td>&nbsp;</td>
                                 <td style="padding-top: 15px;">
                                     <input type="button" class="index_btn" onclick="javascript: CheckValid();" value="{$header.login}">&nbsp;
                                     <input type="button" class="index_btn" onclick="javascript: document.location.href='{$form.register_link}';" value="{$header.sign_in}">
                                 </td>
                             </tr>
                             <tr>
                                 <td>&nbsp;</td>
                                 <td style="padding: 10px 0px 25px 0px"><a href="#" onclick="javascript: window.open('{$form.lost_passw_link}', 'lost_passw', 'height=250,width=450, resizable=no, scrollbars=no, menubar=no,status=no, left=100, top=20'); return false;" class="index_small">{$lang.home_page.forgot_your_password}</a></td>
                             </tr>
                             </table>
                             </form>
                         </div>
                     </td>
                     {/strip}
                     <!--/login form-->
pyro
najczesciej takie sytacje są rozwiązywane za pomocą cookies lub wydluzeni ciasteczka sesji o okreslony czas
MusicInMe
Czy to, o czym napisałeś zmieniam z poziomu skryptu czy też to już zależy od indywidualnych ustawień przeglądarki użytkownika?
Mlodycompany
ale o cookies jest niezbyt bezpiecznie, ponieważ ktoś może zwinąc komuś ciastka i je u siebie zjeść czyli dodać do swoich(chyba dobrze?) biggrin.gif
Maxik
@Mlodycompany: Nic nie zje jeśli to zabezpieczysz, wystarczy zapisać w bazie podstawowe informacje takie jak IP, Mac karty sieciowej i po sprawie, w ciastku trzymasz tylko login.

Wszystko zmieniasz z poziomu skryptu.
MusicInMe
No to już rozmawiacie między sobą winksmiley.jpg
Ja nie mam pojęcia jakby to zrobić. W bazie to ja mogę sobie pogrzebać w danych użytkowników i ewentualnie podstawowych opcjach skryptu.
Nie mam kontaktu z autorem, więc muszę sam znaleźć rozwiązanie - moi użytkownicy pytają, dlaczego funkcja Zapamiętaj mnie nie działa. No i sam nie wiem...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.