Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]znaki zastępcze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pio123
Witam,
Mam następujący problem. Chciałbym zrobić tak, aby funkcję $rok przedstawiała niesprecyzowana czterocyfrowa liczba. Żeby do tego wszystko pasowało. Chodzi o to, że chcę zrobić skrypt urodzin i skypt powinien wyświetlać wszystko to, co będzie jeżeli $urodz==''.$dzien.'.'.$miesiac.'.'.$rok.''. W tym skrypcie ma być tylko określony wcześniej $dzien i $miesiac, natomiast rok mógłby pasować do wszystkiego co wstawić do kodu zamiast "tutaj"?

1. <?php
  2. $rok == tutaj;
  3.  
  4. if ($urodz==''.$dzien.'.'.$miesiac.'.'.$rok.'') {
  5.  
  6. echo ''.$nazwa.':::<br>';
  7.  
  8. } elseif ($urodz!=''.$dzien.'.'.$miesiac.'.'.$rok.'') {
  9. echo '';
  10. }
  11. ?>
Maxik
Łatwiej będzie chyba na timestampie, wtedy sprawdzasz czy data urodzenia mieści się w zakresie tego dnia.
pio123
No ale chodzi o to, że w funkcji $urodz mam już wszędzie powpisywany format daty np. 11.10.1963
I teraz z tego chcę zrobić $dzien.$miesiac.$rok , gdzie dzien i miesiac to samozmieniająca się wartość dnia i miesiąca (to już mam gotowe) i teraz brakuje mi, żeby $rok był po prostu zaakceptowanym przez if ciągiem czterocyfrowej liczby.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.