Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozkodowanie hasła zakodowanego w md5
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Dartam
Witam!

Mam nie mały problem otóż chciałbym rozkodować pewne hasło zakodowane w md5. Próbowałem na wielu stronach, jednak bez rezultatów. Mógłby mi ktoś pomóc?
Oto hasło:

Kod
4c2b4e654def4813a26d58b24c8fac3c
kwiateusz
sciagnij jakis program do łamania haseł np abel i cain (albo w ten desen) i łam czy to słownikowo czy to bruteforce smile.gif zycze powodzenia i wytrwałości
pyro
Cytat(kwiateusz @ 18.10.2008, 22:57:00 ) *
sciagnij jakis program do łamania haseł np abel i cain (albo w ten desen) i łam czy to słownikowo czy to bruteforce smile.gif zycze powodzenia i wytrwałości

z naciskiem na wytrwałość... ja proponuje tęczowe tablice.

BTW. po co ci lamac hash MD5?

// edit

sorry, HASLA w md5?
michalkjp
Spróbuj też rozkodować to 3d92b78bf07788ea6bc78088e3637334 – zrobiłem ten skrót z pierwszego odcinka South Park. Gdy go rozkodujesz, to będziesz sobie go mógł obejrzeć winksmiley.jpg

@kwiateusz

Czym się różni słownikowo od bruteforce? Zawsze myślałem, że słownik to taki trochę zawężony bruteforce.

@pyro

Koledze chodzi o znalezienie hasła z jakiego został zrobiony hash.

Też życzę wytrwałości smile.gif
pyro
Cytat(michalkjp @ 18.10.2008, 23:04:42 ) *
@pyro

Koledze chodzi o znalezienie hasła z jakiego został zrobiony hash.

michalkjp, radze przeczytac jeszcze raz i troche pomysl...

a metoda slownikowa i bruteforce mają ze sobą raczej malo wspolnego
michalkjp
Cytat(pyro @ 18.10.2008, 23:10:24 ) *
michalkjp, radze przeczytac jeszcze raz i troche pomysl...

On chce rozkodować hasło, ale nie wie, że md5 nie da się tak po prostu rozkodować.

Cytat(pyro @ 18.10.2008, 23:10:24 ) *
a metoda slownikowa i bruteforce mają ze sobą raczej malo wspolnego

Dlaczego? Metodą słownikową hashujesz jak leci ciągi ze słonika a w klasycznym bruteforce podstawiasz kombinacje ciągów znaków [a-z][A-Z][0-1][etc] zaczynając od długości ciągu 1 a kończąc na maksymalnej długości hasła akceptowanej przez system.

Metoda słownikowa to ograniczony bruteforce.
Dartam
Eeeee....  blinksmiley.gif

A nie znacie jakiegoś programu który by to rozkodował? Bo to co podał kwiateusz to nie wiem w jakim sensie to było, bo programu takiego znaleźć nie mogłem.  snitch.gif
pyro
michalkjp, metoda slownikowa to zaden ograniczony bruteforce.

Dartam, Cain&Abel
empathon
Temat był już wiele razy: http://pl.wikipedia.org/wiki/T%C4%99czowe_tablice

Edit:
W wersji angielskiej jest więcej info: http://en.wikipedia.org/wiki/Rainbow_table
michalkjp
Cytat(Dartam @ 18.10.2008, 23:37:15 ) *
Eeeee.... blinksmiley.gif

A nie znacie jakiegoś programu który by to rozkodował? Bo to co podał kwiateusz to nie wiem w jakim sensie to było, bo programu takiego znaleźć nie mogłem. snitch.gif

Spróbuj

http://www.freerainbowtables.com/en/tables/md5/

Wrzuciłem też do

http://www.milw0rm.com/cracker/list.php
Może będziesz miał szczęście smile.gif

Cytat(pyro @ 18.10.2008, 23:45:22 ) *
michalkjp, metoda slownikowa to zaden ograniczony bruteforce.

Ok, atak słownikowy to brute force na zmniejszeniu ilości różnych kombinacji znaków do tych bardziej prawdopodobnych na przykład powszechnie używanych słów. Czy ta definicja bardziej odpowiada Twoim wyobrażeniom?

Niektórzy crackerzy mówią o metodzie słownikowej jako o szczególnym przypadku bruteforce. Whatever. Dalsza argumentacja chyba nie ma sensu?
kwiateusz
Metoda słownikowa to wyspecjalny bruteforce smile.gif poniewaz i tak kazde slowo jest hashowane i porownywane, od bruteforce czystego rozni sie jedynie tym ze masz z gory okreslone ciagi znakow zamiast generowanych w locie smile.gif

co do autora, jesli nie wiesz to md5 nie jest 2 stronnym algorytmem, jak cos zakodujesz to kaplica nie da sie tak hop siup przepuscic to przez inna funkcje i mamy czysty tekst smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.