Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ECLIPSE][SVN] Co wybrać?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
vokiel
Witam, przeglądałem forum, szukałem, czytałem... Za dużo informacji, nie chce sprawdzać każdej opcji, każdej wersji, zatem mam pytanie do szanownych gronowiczów. Które eclipse wybrać? (praca w PHP, js, xhtml, css, mysql, kontrola wersji)
Eclipse
- PHP Eclipse
- PDT (All-In-One)
- Aptana
- EasyEclipse for PHP

Kontrola wersji:
- CVS
- Mylyn
- Subclipse
- Subversive
- Target Management (RSE)

Hostingi SVN:
- http://xp-dev.com/app/
- http://unfuddle.com
- http://www.assembla.com/

Co polecacie, co już macie sprawdzone, jakie są plusy i minusy poszczególnych rozwiązań, czym się od siebie różnią?
jarek_bolo
Jeśli chodzi o Hostingi to praktycznie wszystko zostało już napisane w tym wątku, teraz tylko decyzję sobie podejmij.

Kontrola wersji, Subversion najpowszechniejszy, do tego jeśli chodzi o hostingi kontroli wersji to na razie darmowy hosting xp-dev.com nie ma innych (planują dopiero wprowadzać), więc SVN Ci zostaje. Chyba, że nie przeszkadza Ci płacić za coś co możesz mieć za free, albo koniecznie potrzebujesz innego niż Subversion systemu.

Na IDE widzę już jesteś zdecydowany, a czy próbowałeś NetBeans 6.5 for PHP questionmark.gif Wyszło niedawno. 21MB do ściągnięcia. Ma wszystko w czym pracujesz, generatory constructorów, class całych, podpowiedzi kodu na podstawie komentarzy.
Riklaunim
Subversion dostajesz też na google project hosting smile.gif Co do IDE to ja nie lubię takich wielkich IDE tworzonych z myślą o C/C++/Java itp. Wolę "edytory" kodu z ładnym kolorowaniem i dodatkami - o czystym interfejsie itd. Pod Linuksem Kate, ewentualnie KDevelop pod języki skryptowe.
Eclipse jest dobre jeżeli korzystasz z pakietów-projektów dających wtyczki smile.gif
plurr
w pracy wszyscy korzystamy z PDT - cos w tym jest smile.gif Dla mnie najwazniejsze sa wersje i podzial na projekty. Kiedy edytuje po kims kod, to przydaje sie taki bajer (nie wiem jak sie to dokladnie nazywa) CTRL+L-KLIK na metodzie/klasie etc. winksmiley.jpg
kajko84
co do kontroli wersji to polecam subversion
jesli chodzi o IDE to od dluzszego czasu uzywam phpDesigner 2008. mysle ze naprawde warto obadac.
Spanner
od dłuższego czasu używam Eclipse PDT + Subclipse więc jak się zastanawiasz to wybierz to rozwiązanie smile.gif
Lonas
Również jestem ciekaw jakie IDE polecacie - sam aktualnie zaczynam z symfony - uzywam comodo edit i calkiem dobrze mi sie w tym pracuje, aczkolwiek jestem otwarty na inne IDE ktore moze ulatwic prace smile.gif
vokiel
@jarek_bolo SVN - raczej szukam darmowych rozwiązań; NetBeans niedawno zaistalowałem, wczoraj się chwilkę przyjrzałem, nawet ciekawy,

@Riklaunim ja właśnie szukam jakiegoś kombajna, tak, żebym mógł niemalże cały projekt robić w jednym miejscu, mieć to (przepraszam za wyrażenie) w kupie smile.gif

@plurr
Cytat
CTRL+L-KLIK na metodzie/klasie
a o tym nie wiedziałem smile.gif przetestuje

@kajko84 phpDesigner 2008 kiedyś odpaliłem, ale jakoś nie przypadł mi szczególnie do gustu, irytuje mnie podświetlanie całych fragmentów kodu gdy mamy połączony php i html

Czyli zestawy:
- Eclipse PDT + Subversion (darmowy hosting na xp-dev.com, lub unfuddle.com)
- NetBeans (Subversion ma wbudowane, wbudowana obsługa najpopularniejszych bibliotek js)
- phpDesigner 2008 (tez ma SVN, pomoc z xhml, css)

Korzystał ktoś z Was z easyeclipse?
chemik1982
Ja korzystałem długo z eclipse+pdt+aptana+subeclipse. Niestety niestabilność tego IDE wyklucza go całkowicie. Nie bawi mnie ślęczenie
"pół dnia" nad rozwiązywaniem problemu dlaczego eclipse wisi, raz działa raz nie działa, analizowanie logów itd...
Poprostu ma działać.
Korzystałem z Komodo Edit, fajne ale przy większych plikach potrafi zamulić. SVN z palca.
I tak dwa dni temu natkąłem się na netbeans.
Pomimo, że zainstalowałem wersję develową chodzi pięknie.
Trochę kłuje po oczach "javowy" styl, ale to jest do opanowania. Ja korzystam z linuksa. Wystarczy w pliku netbeans.conf
w linii
netbeans_default_options=...
zapodać --laf com.sun.java.swing.plaf.gtk.GTKLookAndFeel
i gra i buczy.

Polecam, IDE warte chociażby przetestowania.
mike
Na początu myślałem, że wątek pójdzie w trochę inną stroną niż najlepszy edytor do php ale niestety nie.
Zamykam więc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.