Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nauka Javy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Dzik
Witam, chce dziabnac troche nowego jezyka i myslalem o Javie, znalazlem sobie juz ksiazke, ale slyszalem cos o JavaFX Script. Podobno ma to byc nastepca Javy, a finalna wersja ma wyjsc pod koniec roku. Wkuwac Jave czy czekac na JavaFX Script?
Riklaunim
Odmian jest pełno i "następców" raczej nie ma. Java w rozumieniu "zwykłej" Javy jaką instalujesz na komputerze (JRE, JDK) nie zniknie i można śmiało się jej uczyć. A jak się pouczysz to możesz np. spróbować pisać aplikacje dla Androida - platformy Google dla telefonów komórkowych smile.gif

Z tym że jeżeli chcesz związać się z Javą i na niej zarabiać to bardzo dużo nauki przed tobą + obowiązkowe studia informatyczne lub teleinformatyczne smile.gif Java to potężny obszar programowania, ale nie do nauczenia z tutoriali.
Jeżeli szukasz czegoś "fun" i przyjemnego w programowaniu to polecałbym Pythona lub Ruby.
terabit
Cytat(Riklaunim @ 31.10.2008, 23:37:03 ) *
Java to potężny obszar programowania, ale nie do nauczenia z tutoriali.

Czyli na studiach? winksmiley.jpg
pyro
Cytat(terabit @ 1.11.2008, 00:05:53 ) *
Czyli na studiach? winksmiley.jpg

...lub z książek... i to napewno więcej niż 1 tongue.gif
qqrq
Cytat(Riklaunim @ 31.10.2008, 22:37:03 ) *
Java to potężny obszar programowania, ale nie do nauczenia z tutoriali.

E tam. Jak masz już jakieś tam doświadczenie w programowaniu i szprechasz in inglisz, to można się uczyć z:

http://www.javapassion.com

Oczywiście to dość pobieżny kurs (mimo sporych rozmiarów), więc trzeba czasem dość sporo googlać. Ale daje radę.
chlebik
Trochę prywaty - link u mnie w sygnaturce, to raz.

Dwa - nie zgodzę się z Riklaunimem, ze potrzebne sa studia informatyczne. By nauczyc sie jezyka? Wybacz, ale znajomi
Javy na studiach maja semestr (nielicznie przypadki dwa).Co to jest? Przejda po konstrukcjach jezyka, cos tam zaimplementuja, pokaza JDBC, AWT/GWT/Swing, moze troche servletow z JSP. Tyle to ja po jakis 3 miechach z ksiazek (niejednej)/tutoriali lyknalem i dalej wiem, ze nie umiem smile.gif PS. Skonczylem politologie.

Trzy - z Java jest pewien problem. Otoz domyslnie jest ona uzywana do pisania powaznych rzeczy, a nie stronek-wizytowek, dlatego w tym sensie studia informatyczne moga byc potrzebne, gdyz daja pojecie o dobrych praktykach programistycznych (tez upraszczam, ale nie az tak bardzo). Tam juz nie ma kodu strukturalnego pisanego obiektowo (jak to sie czesto w PHP zdarza), mamy wielokrotne dziedziczenie, diagramy UML, wzorce projektowe i tak dalej. Sama znajomosc jezyka to nie wszystko, chodzi tez o cala 'otoczke', ktorej nauczenie sie w domu jest cokolwiek trudne. UWAGA! Nie mowie, ze niemozliwe, tylko trudne. O wiele latwiej i szybciej sie mozna tego nauczyc pracujac w dobrej firmie i ogladac to wsystko w codziennej praktyce.

Cztery - ksiazki. No to podstawa, ja lubie ksiazki bo moge je zapakowac do plecaka i w drodze do pracy gdzie koduje PHP czytac o Javie smile.gif Na poczatek polecam absolutnie tylko i wylacznie:

1. Core Java - 2 tomy (Helion). Niedawno wyszlo nowe wydanie 1 tomu, drugie bedzie niedlugo.
2. Head First Java (Helion)

To sa 2 ksiazki na sam poczatek i wybierz te, ktora bardziej do Ciebie przemawia. Head First ma dla mnie bardzo jednak denerwujaca konwencje (tak wiem, ze to niby jest dobre do nauki), ale 1 tys stron na cos, co mozna zmiescic na 300 jest dla mnie strata papieru. Core Java jest rownie fajne - sygnalizuje mase zagadnien, daje krotkie podsumowanie na koncu artykulikow, ogolnie miodzio.

3. Ksiazka do nauki tego "studiowego" elementu - Ksiazka. Napisana przystepnie, ma fajne dodatki (podstawy Javy, podstawy UMLa, wprowadzenie do Swinga), a takze uczy tego, czego gdzie indziej nie znajdziesz tak latwo - po kolei listy, stosy, drzewa, grafy i tego typu bajery. Naprawde jak sie to przeczyta to sie widzi roznice w programowaniu i podejsciu do sprawy.

4. Thinking in Java - dla niektorych biblia, dla mnie tez na poczatku byla, ale Eckel ma tendencje do pisania strasznie dlugiego kodu (wszystkie programy sie kompiluja), co utrudnia jego ogarniecie, a czesto tez skupia sie na maksymalnych szczegolach i jest ciezko cos pojac. Jak rozdzial ma 150 stron to na jego koncu nie ma sie pojecia co bylo na poczatku. Generalnie polecam zakupic po jakims czasie, wtedy widze mozemy sobie poglebic i usestymatyzowac.

5. Kiedy ma sie juz podstawy samej Javy to po kolei takie zagadnienia jak - JDBC -> Hibernate, Swing/GWT, Spring, JSP/JSF. Ksiazek i tutoriali masa, tylko wybierac.

I piate - pisac kod!!! To jest najistotniejsze. Samo czytanie nic nie daje. Czesto mialem tak (w TiJ), ze lecialem ze stronami, a potem jak cos postanowilem napisac to nagle wielka buba, bo najprostsze rzeczy nie dzialaja. Zatem pisac, pisac, pisac.

Na koniec - nastepcow Javy jest wielu (pretendetow do tego tytulu). Pretendetem sobie moga byc, zas kwestia jest taka, ze nawet ci nastepcy na Javie beda w znacznej mierze bazowac, wiec bez znajomosci jezyka i tak nic nie wskorasz.

Pzdr
Chlebik
qqrq
Eeee tam. Przesadzacie. Java to nie potwór. Jest olbrzymia i trudna do ogarnięcia, to prawda, wymaga więcej (dużo więcej) pracy, ćwiczeń i praktyki niż chociażby PHP. Ale dobrze jest też podejść do niej trochę na luzie - niech to będzie zabawa, a nie jak z chodzeniem do kościoła - poważna mina, obowiązkowa zmarszczka na czole, siadam i "uczę się Javy". Nieee, tak to nie może działać. Jak się czegoś choć trochę nie polubi, to się tego dobrze nie nauczy.
Dlatego zamiast na początek kupować książki proponuję jednak poszperać po internecie. Wiedza w sieci jest może i bardziej "rozproszona" niż w cegle, ale jest - kwestia poszukania.
chlebik
A pewnie. Tez sie zgodze. Najlpiej zaczac wlasnie zaczac od klepania jakiejs aplikacji co nam sprawia frajde. Ja wlasnie zaczynam robic klienta do MUDa, w ktorego gram. Swing, sieci, pliki konfiguracyjne, masa rzeczy do nauczenia dzieki takiemu podejsciu.
Zyx
Studia informatyczne może nie nauczą perfekcyjnie, ale przynajmniej od początku ukierunkują w odpowiednią stronę i zasygnalizują "Hej, coś takiego istnieje i powinno się tego używać". Samodzielna nauka z Internetu i dziesiątków źródeł ma tę wadę, że bardzo łatwo jest coś przeoczyć lub zbagatelizować (np. wzorce projektowe) i to się później zemści. Jednak myślę, że systematyczność + porządna książka także powinna załatwić problem.

W nauce pomaga też dobra znajomość pewnych ogólnych, niezależnych od języka reguł, np. programowania obiektowego i wzorców projektowych. Jeżeli bawiłeś się tym dużo choćby nawet i w PHP, to nie będziesz czuć się zagubiony, gdyż część praktyk można spokojnie przenieść stamtąd.
ferr
Mam wrazenie, ze pisze to juz ktorys raz w ostatnim czasie, ale jest to fakt niezaprzeczalny - liznales obiektowego PHP, JS'a na wyzszym poziomie - z JAVa nie powinienes miec problemow. Gdy dolozysz do tego znajomosc frameworkow, ORMow, wzorcow projektowych - jestes w domu.

Inna rzecz to duza ilosc zagadnien pobocznych niezwiazanych z samym core jezyka - Beansy, Servlety, Swing, Spring, Tomcat i inny enterprisowy stuff - na to potrzeba poswiecic sporo czasu .
Dzik
Kupilem Thinking in Java.
Sa jakies specjalistyczne programy ladnie koloryzujace skladnie itp...? Szukam czegos wyzej klasy, do PHP uzywam Dreamweaver'a.
bigZbig
Do Javy i przy okazji do PHP i wielu innych Eclipse
ocochodzi
Cytat(Zyx @ 1.11.2008, 21:10:47 ) *
(...)Samodzielna nauka z Internetu i dziesiątków źródeł ma tę wadę, że bardzo łatwo jest coś przeoczyć lub zbagatelizować (np. wzorce projektowe) i to się później zemści. Jednak myślę, że systematyczność + porządna książka także powinna załatwić problem.

W nauce pomaga też dobra znajomość pewnych ogólnych, niezależnych od języka reguł, np. programowania obiektowego i wzorców projektowych.

Wzorce projektowe? To jeszcze można nadrobić. Powodzenia natomiast życzę w samodzielnym uczeniu się od zera programowania współbieżnego i algorytmiki.
satorian
Cytat(ocochodzi @ 3.11.2008, 01:46:29 ) *
Wzorce projektowe? To jeszcze można nadrobić. Powodzenia natomiast życzę w samodzielnym uczeniu się od zera programowania współbieżnego i algorytmiki.

Ocho! Zaczyna sie tradycyjny programistyczne porównywanie wielkości przyrodzenia. smile.gif A tak na serio to ileż z tej całej akademickiej nauki algorytmiki, programowań współbieżnych i rozproszonych wykorzystuje się w rzeczywistości?
baszkir
No kiedyś wygooglalem coś takiego:

http://math.hws.edu/javanotes/

i jak na początek fajnie napisane, bo autor unika przydlugiego wstępu teoretycznego i daje sporo przykładów.

A co do nauki na studiach to bądzmi realistami. Studia są potrzebne, uczą wielu wspaniałych spraw, ale nie kształcą profesjonalistów. Do tego trzeba praktyki, praktyki i "mistrza" nad sobą. A w końcu i tak wykłady, ćwiczenia i laboratoria są oparte na jakiejś literaturze, więc czemu czytając ją na studiach można się nauczyć, a nie na studniach nie można to nie wiem.

A tak z "reala" wiem, że powiedzenie: "jak mi zapłacą mogę nawet z Liturgi zrobić wykład" jest standardowym powiedzeniem wykładowców i nauczycieli akademickich w Polsce, więc nie dajmy się zwariować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.