arturo83
4.11.2008, 21:40:51
Witam
Problem polega na tym jak sprawiedliwie podzielić kase w zespole kilku osób - programiści + grafik.
Dostalismy zlecenie stworzenia serwisu internetowego i kase do podziału według naszego uznania.
Zadanie grafika - stworzenie layoutu + dorabianie elementów graficznych w czasie trwania projektu (np przyciski).
Zadanie programistow - stworzenie szablonu (xhtml, css, +javascript), serwis pisany przy uzyciu php, ajaxa, stworzenie kodu (nowy kod + przerobki juz istniejacych kodów dla wiekszosci modułów), wdrażanie, testowanie, poprawki....
Praca grafika - kilka godzin, praca programistow - kilkadziesiat godzin
Czy podział kasy po równo dla kazdej osoby w zespole jest sprawiedliwy?
Z góry dziekuje za opinie
Pozdrawiam
bregovic
4.11.2008, 21:44:16
Na przyszłość: dlatego przed zaczęciem pracy robi się umowę. Nawet jeśli jest to umowa między wami. Wtedy moglibyście po prostu podzielić kasę na ilość godzin na osobę, i byłoby po sprawie. Zakładam że nie liczyliście godzin? Jeśli tak, to IMO powinniście podzielić się po równo. Ale to jest tylko moja subiektywna wersja sprawiedliwości
piotrooo89
4.11.2008, 21:49:19
jak pisze bregovic umowa=podstawa, uczą mnie już tego w 1 kl tech. więc raczej jest to fundamentalna sprawa. jeśli takowej nie ma można zrobić to np na "gębę" czyli po prostu się dogadać i podzielić kasę do relatywnie wykonanej pracy jeśli ktoś będzie czuł się pokrzywdzony to trzeba dzielić po równo. ja bym tak postąpił.
kwiateusz
4.11.2008, 21:52:22
ja jako koder czułbym sie wykorzystane (chyba ze design to dzieło sztuki i trzeba było nad nim siedziec podobnie jak nad kodem), ale teraz jak nic wczesniej nie ustalaliscie to raczej grafik nie zgodzi sie na mniejsza kase niż inni
Bez przesady, to się robi tak, że zlecasz grafikowi taki i taki serwis za taką i taką cenę. Jak się zgodzi, projekt bedzi ok, to płacisz i możesz jedynie zachęcić do dalszej współpracy. A większość roboty i tak ty odwalisz, więc kase sam podzielisz. Działaj na zasadzie jakbyś to ty "kupował" serwis, nie kupując oprogramowania.
Cysiaczek
4.11.2008, 22:51:23
W tym wypadku więcej kasy powinni dostać programiści. Po wykonaniu projektu, praca grafika sprowadza się w 80% do przestawiania fragmentów obrazków (wybaczcie uproszczenie). Grafik powinien dostać kasę za projekt + potem wyliczyć ile mu zajęło przerabianie grafiki na potrzeby programistów i dostać dodatkową kasę za tą pracę. Wszystko też zależy od tego ile kasy jest do podziału

Jeśli mniej niż 3 tysiące, to lepiej podzielcie się po równo

Pozdrawiam.
webasek
4.11.2008, 23:23:10
Jest kilka teorii matematycznych mówiących jak sprawiedliwie dzielić... jedna z nich mówi, że sprawiedliwy podział to taki z którego nikt nie jest zadowolony

tak by było sprawiedliwie ale to dziwne, że wcześniej się nie dogadaliście. Ja jak robię stronę z grafikiem to podział jest prostu 200 - 300 (400) bierze grafik resztę ja no chyba, że kasa jest mniejsza
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.