Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprzedaż skryptów a legalność
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Barton
Witam,

Byćmoże jest to głupie pytanie, ale jednak...

Jak ma się sprawa jeśli chodzi o sprzedaż napisanych skryptów/stron z pomocą frameworków, czy też chociażby smarty lub PDO. Trzebaby wraz z oskryptowaniem załączać frameworka. A przecież nienależy on do nas. Więc... jak to jest?

Jeśli był już taki temat to przepraszam, ale w gąszczu wyników pod hasłem 'sprzedaż' nie znalazłem nic. winksmiley.jpg
bogdan89
to zalezy od licencji na jakiej jest dany framework czy inna aplikacja udostępniany...

np.: jeśli chodzi o Smarty http://smarty.incutio.com/?page=SmartyFreq...yAskedQuestions. Szukaj w "Other questions", pierwsze pytanie/odpowiedź.
Moli
Ani smarty ani pdo to nie framwork smile.gif
bogdan89
Cytat(Barton @ 5.11.2008, 21:39:43 ) *
(...) napisanych skryptów/stron z pomocą frameworków, czy też chociażby smarty lub PDO. (...)

Może inaczej rozumiemy to zdanie. Mniejsza z tym.
Ja podałem tylko przykład gdzie szukać informacji/odpowiedzi na zadane pytanie. smile.gif
Sedziwoj
Cytat(Moli @ 5.11.2008, 22:22:43 ) *
Ani smarty ani pdo to nie framwork smile.gif

Czepiasz się, jak nie masz nic sensownego do napisania, to nie pisz.

@Barton
Ogólnie musisz przeczytać licencję każdego z takich elementów np. Smarty
http://www.smarty.net/copyright.php
LGPL - ogólnie możesz sprzedawać jak korzystasz z takiego elementu i nie musisz udostępniać kodu swojej aplikacji innym. Przy GPL dzieje się tak że Twoja aplikacja może być sprzedawana ale musisz udostępniać kod do wglądu.
Czyli czytasz licencje wszystkich rzeczy z których korzystasz i na podstawie ich wiesz co możesz. Co do szczegółów, co można robić w której licencji, to już inny temat, ja się osobiści tym nie interesowałem na razie.
Zyx
Frameworki często publikowane są na znacznie bardziej liberalnych licencjach, niż LGPL. Przykładowo, Zend Framework jest dostępny na nowej licencji BSD, zaś Symfony na jeszcze łagodniejszej X11 (znanej szerzej jako MIT), gdzie w zasadzie nie można tylko z kodu usunąć oryginalnych informacji o prawach autorskich oraz oryginalnej treści licencji. A że oryginalna treść jawnie ma zaznaczone, że sublicencjonowanie jest dopuszczalne...

Odnośnie LGPL, polecam zajrzeć do tego tematu:

Temat: Propel_Licencja_LGPL
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.