Witam mam takie o to pytanie czy jest mozliwosc przerobienia tego skryptu wyszukiwarki tak aby nie było trzeba tworzyc bazy stron tylko zeby sama przeszukiwała pliki w danym katalogu w którym jest umieszczony skrypt - skrypt nie jest mojego autorstwa znalazłem go w necie
<?php
//Otrzymujemy dane
$sortowanie = $_POST['sortowanie'];
$fraza = $_POST['fraza'];
//Formularz - php i xhtml
echo '<form method="post" action="wyszukiwarka.php">' .'<p><input type="text" value="'.$fraza.'" name="fraza" />'
.' <select name="sortowanie">'
.'<option value="1"'; if($sortowanie==1
){echo ' selected="selected"'; } echo '>Sortuj: rosnąco </option>' .'<option value="0"'; if($sortowanie==0
){echo ' selected="selected"'; } echo '>Sortuj: malejąco </option>' .'</select>'
.' <input type="submit" value="Szukaj"/></p>'
.'</form></div>';
//Nasza bazadanych - inaczej baza danych
$bazadanych = array('firmie,nasza,naszej,firma,historia,historię,cennik,ceny' => '<a href="o-firmie.html" title="Przejdź na podstronę: o firmie">O firmie</a> - zobacz jak rozwijała się nasza firma',
'mapa,dojazdu,mapka,dojazd,kontakt' => '<a href="mapa-dojazdu.html" title="Przejdź na podstronę: mapa dojazdu">Mapa dojazdu</a> - nie wiesz jak do nas przyjechać?',
'kontakt,formularz,kontaktowy,mapa,mapka,dojazdu,dojazd' => '<a href="kontakt.html" title="Przejdź na podstronę: kontakt">Kontakt</a> - w razie problemów prosimy o kontakt',
'cennik,cenniki,zapłata,koszty,ceny,o firmie,firma' => '<a href="cennik.html" title="Przejdź na podstronę: cennik">Cennik</a> - koniecznie zobacz nasz cennik',
);
//Sortowanie danych z tablicy
if (isSet($fraza) && $fraza != ""){ if ($sortowanie == 1){
$sortujemy = "rosnąco";
}else{
$sortujemy = "malejąco";
}
//Wyświetlamy informację o wprowadzonych danych
echo "<div id='wyszukiwarka-wynik'>Poszukiwana fraza: ".$fraza.". Sortowanie: ".$sortujemy.".</div>\n<ol>\n";
//Wyświetlamy wynik wyszukiwania - linki oraz opis
foreach ($bazadanych as $wyraz => $adres){
echo "<li>".$adres."</li>\n"; $bl = true;
}}
//Lub w przypadku braku - informujemy użytkownika o nie znalezieniu danych
if (!$bl){
echo '<li class="wyszukiwarka-wynik-brak"><b>Nie znaleziono</b></li><li class="wyszukiwarka-wynik-brak">Niestety nie udało nam się odnaleźć wyniku, który mógłby spełnić Twoje kryteria wyszukiwania. Spróbuj ponownie.</li>'; }}
//Koniec - kod jest zgodny ze standardami W3C
?></ol>
</div>
</body>
</html>