Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Wylistowanie z jakich plików korzysta plik php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bear007
Witam,

Mam problem z którym nie za bardzo potrafię sobie poradzić.

Moja strona składa się z około 20 plików php. Każdy z tych plików zawiera require i include wybranych pozostałych plików php.
Wiem, że część z tych 20 plików jest już niepotrzebnych. Żaden z pozostałych plików php nie odnosi się do nich.

Mam jednak problem taki, że nie wiem jak wyłuskać te pliki. Czy są jakieś gotowe programy do takiej operacji?
Albo macie jakiś własny sposób na to?

Każda rada na wagę złota.
melkorm
daj w każdym linijke zapisu plików które includuje do pliku i później przejżyj jakiej nazwy nie ma ;p

wrzucaj p ospacji nazwy później explode, array_unique - i zobacz których nie ma ;P

Łopatologicznie ale zadziała biggrin.gif
phpion
@melkorm:
worriedsmiley.gif

@bear007:
get_included_files" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
melkorm
no ale to z 1 pliku ... to tak jakby u góry sobie przeczytał jakie pliki includuje smile.gif

@ fakt funkcji nie znałem worriedsmiley.gif

... i się przyda ale gdzieś musi ze wszystkich (20 ) plików zapisać to info snitch.gif bo z tego co wywnioskowałem w każdym inluduje co innego niz w innych lub całkowicie losowo tongue.gif
bear007
phpion, melkorm, dzięki za wskazówki...

Czyli tą funkcja bym mogl wrzucic w baze danych pary (plik_php, zainkludowane pliki)

i wtedy porownac tą listę z listą plików.

Hm... brzmi jak rozwiazanie.

A moze jednak ktos juz mial taki problem i znalazl jakies narzedzie do tego?
melkorm
teoretycznie możesz dac takie coś na koniec każdego pliku :
  1. <?php
  2. $files = array();
  3. $files = get_included_files();
  4. foreach($files as $file) {
  5.    touch($file);
  6. }
  7. ?>

odpalić każdy plik i później posegregować po czasie czyli te które nie były używana jakiś większy czas temu nie były includowane ;p a jak chcesz znać który plik includuje co to już zabawa na plikach ;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.