Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Framework CI
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
gsk
Pytanie kieruje do ludzi, ktorzy mieli stycznosc z w/w frameworkiem...
Otoz interesuje mnie to czy przy pisaniu w tym frameworku napotkaliscie na jakies ograniczenia, jakies przeszkody, z jego strony..
Chcialbym zaczac pisac w tym troszke wiekszy projekt i dlatego kieruje do Was to pytanie..

Pozdrawiam i dzieki za odp.
Riklaunim
jest to dobry framework, ale nie jest zbyt rozbudowany. Jeżeli interesują cię zaawansowane funkcjonalności to popatrz na symfony, czy coś podobnego smile.gif
cinekz
Witam.
Jestem wielkim fanem tego frameworka. Stosuję go w projektach mniejszych i większych,
nigdy mnie nie zawiódł. Zapewne zaraz kilka osób powie Ci, że Code Igniter jest do niczego,
bo jest śmietnik w kodzię, PHP 4, itd. W Polsce właśnie panuje taka dziwna sytuacja, że
jest mnóstwo fanatyków innych frameworków, którzy zawsze skreślają - krytykują
CI, bo mowią, że jest zacofany. Nie zgadzam się z ich zdaniem.
Z całego serca polecam Ci ten framework. Takiej prostoty i elastyczności nie uzyskasz
stosując inne rozwiązania.

Pozdrawiam, Marcin.
magra
CI jest naprawdę miły i przyjemny, co prawda napisałem na nim tylko kilka prostych projektów.
Jeśli jednak zależy ci na tym, aby twój kod był PHP5 OOP przyjrzyj się frameworkowi Kohana, który oryginalnie bazuje na CI.
.radex
Riklaunim nie chciał się za bardzo reklamować, ale IMHO najlepszy polski kurs CI jest na jego stronie tongue.gif

http://php.rk.edu.pl/w/p/kurs-ci/
phpion
Cytat(cinekz @ 2.12.2008, 18:44:41 ) *
Zapewne zaraz kilka osób powie Ci, że Code Igniter jest do niczego,
bo jest śmietnik w kodzię, PHP 4, itd. W Polsce właśnie panuje taka dziwna sytuacja, że
jest mnóstwo fanatyków innych frameworków, którzy zawsze skreślają - krytykują
CI, bo mowią, że jest zacofany. Nie zgadzam się z ich zdaniem.
Z całego serca polecam Ci ten framework.

Ja ze swej strony radziłbym przejście na Kohana. Ideowo jest to bardzo podobny framework posiadający jednak zdecydowanie lepsze źródła. Jego główne cechy zostały wymienione na oficjalnej stronie. Moim zdaniem mając do wyboru dwa bardzo podobne rozwiązania (CI oraz K) CI od razu odpada, gdyż jest zdecydowanie bardziej zacofany w stosunku do swojej młodszej siostrzyczki smile.gif
Cytat(cinekz @ 2.12.2008, 18:44:41 ) *
Takiej prostoty i elastyczności nie uzyskasz stosując inne rozwiązania.

Stosując K uzyskasz dokładnie to samo - prostotę i elastyczność.
chudykrzys
Z całego serca odradzam CI. No chyba, że chcesz go wykorzystać do nauki MVC.
Do pisania poważnych aplikacji się nie nadaje. Pełno w nim błędów. Sesja użytkownika przechowywana w ciasteczku, problemy z walidacją formularzy, brak ORM do obsługi bazy danych.

Osobiście polecam CakePHP 1.2.
Zapoznanie się z tym frameworkiem zajmie więcej czasu niż z CI jednak naprawdę warto.
We framework mamy wbudowane komponenty do obsługi:
- sesji,
- autoryzacji użytkowników,
- bardzo fajny ORM (na początku wydaje się dość dziwny, jednak jak nauczymy się go kontrolować to jest niezastąpiony smile.gif ),
- stronicowania,
- ACL,
- logowania błędów,
- emaili (ten komponent nie jest zbyt udany),
- ciasteczek,
- cacheowania,
- scafollding (generowanie szkieletu aplikacji przez konsole)
- itd.

Symphony to prawdziwy kombajn. Nie należy on do najłatwiejszych jednak podobno jest bardzo dobrze przemyślany, niestety nie miałem okazji pisać w nim żadnej poważnej aplikacji.
cinekz
@up Pokaż mi te błędy cwaniaczku! Istnieje świetny DataMapper, który jest ORMem z prawdziwego zdarzania. Problemy z walidacją, hę?
chudykrzys
Cytat(cinekz @ 2.12.2008, 21:54:28 ) *
@up Pokaż mi te błędy cwaniaczku! Istnieje świetny DataMapper, który jest ORMem z prawdziwego zdarzania. Problemy z walidacją, hę?

Przechowywanie danych użytkownika (sesji) w ciasteczku jest błędem. Każdy może je podsłuchać, zmienić itd. Pewnie zaraz mi napiszesz, że bibliotekę Session można zmienić, bo faktycznie można. Tylko po co wybierać framework który trzeba hackować i grzebać w jego kodzie.
Chodziło mi o walidację formularzy.
Cysiaczek
@chudykrzys - gdzie Twoim zdaniem należy trzymać identyfikator sesji?
kwiateusz
cysiaczek nie identyfikator, a wszelkie dane sesji CI trzyma w cookie smile.gif
Speedy
Nie wnikałem, jak to dokładnie wygląda, ale te dane z ciasteczka nie są jawne. Są szyfrowane i nie da się tak prosto czegoś tam pozmieniać. Zresztą, żeby coś zamotać trzeba znać strukturę aplikacji. Nie uważam, że trzymanie danych z sesji w ciasteczku jest dobre, bo nie jest i nie powinno tak być, ale nie można popadać w paranoję, a CI jest bardzo dobrym frameworkiem. Radzę jednak zainteresować się Kohaną zamiast CI, jak już ktoś tu wspomniał, gdyż jest to lepsza i poprawiona odsłona CI pod PHP5. Btw. a Kohana jak obsługuje sesje? Będę musiał to kiedyś sprawdzić...
nrm
Cytat(Speedy @ 4.12.2008, 00:34:14 ) *
Kohana jak obsługuje sesje? Będę musiał to kiedyś sprawdzić...

http://docs.kohanaphp.com/libraries/session#session_storage

+

http://docs.kohanaphp.com/libraries/encrypt

ps. pakowanie się teraz w CI to strzelenie sobie samobója.
mike
Cytat(normanos @ 4.12.2008, 08:06:00 ) *
ps. pakowanie się teraz w CI to strzelenie sobie samobója.
Zawsze można wpakować się gożej. W CakePHP tongue.gif
gsk
Cytat(.radex @ 2.12.2008, 19:41:41 ) *
Riklaunim nie chciał się za bardzo reklamować, ale IMHO najlepszy polski kurs CI jest na jego stronie tongue.gif

http://php.rk.edu.pl/w/p/kurs-ci/

Znam smile.gif bardzo dobry kurs, zna ktos moze cos takiego pod Kohana'e? moze byc po ang..
O Kohanie slyszalem wiele dobrego smile.gif byc moze tak jak mowicie Kohana bedzie lepszym wyborem
Dzieki za zainteresowanie sie tematem.
phpion
Cytat(gsk @ 4.12.2008, 19:02:15 ) *
Znam smile.gif bardzo dobry kurs, zna ktos moze cos takiego pod Kohana'e? moze byc po ang..

Dokumentacja powinna Ci w zupełności wystarczyć. Dodatkowo możesz skorzystać z tutoriali (aczkolwiek nie powiedziałbym aby były mi osobiście szczególnie przydatne tongue.gif). Poza tym ściągając paczuszkę z Kohana masz od razu prościutką przykładową "aplikację" (w zasadzie kontroler z kilkoma metodami).

Kohana to wg mnie bardzo dobry wybór!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.