Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zaczynam programować
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mała_ola
witam
jak już wcześniej pisałam zaczynam zabawę z php, mam kurs podstawowy za sobą(oczywiście tylko teoretycznie) i chciałabym zacząć zabawę z php

pierwsze zadani które chciałabym zrobić to wypisać dni tygodnia,
(wiem że to dla niektórych to banał ale dla mnie pierwszy program więc proszę o wyrozumiałość)

oczywiście chciała bym, zrobić to sama ale niestety nie mam pojęcia jak czego mam użyć i jak zacząć ?
- elseif
- for
- if_else
- switch
- while

a może czegoś innego

czy muszę zdeklarować każdy dzień tygodnia?

proszę o jakieś porady

ps. jeżeli nikomu to nie będzie przeszkadzało będę umieszczała tylko w tym jednym temacie moje pytania żeby nie zaśmiecać forum, oczywiście pytania będą tylko wtedy gdy czegoś nie będę wiedziała lub nie znajdę na forum

Ola
nevt
a co tam, mam dziś dobry humor...
np. tak:
  1. <?php
  2. $dni = array('poniedziałek', 'wtorek', 'środa', 'czwartek', 'piątek', 'sobota', 'niedziela');
  3. foreach($dni as $dzien)
  4.  echo $dzien.<br />;
  5. ?>
mała_ola
dziękuję dziękuję ale nie chodzi mi o taką pomoc, chciałbym sama pomału do wszystkiego dochodzić bo się nigdy nie nauczę, jak najbardziej przykłady mogą być ale nie od razu gotowe kody,

"nevt" dziękuję tobie bardzo wykorzystam twój przykład, i teraz spróbuje wypisać to w tabelce wyboru

proszę jeszcze powiedz mi dlaczego wykorzystujemy tutaj tablice a nie jakąś pętle ?

jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Ola
nevt
przecież foreach() to właśnie pętla... czy słyszałaś kiedykolwiek o Manualu PHP questionmark.gif questionmark.gif questionmark.gif
mała_ola
oki dzięki mój błąd tak jak mówiłam to moje początki

a funkcje foreach mam umieszczoną w kursie pod tablicami ale pewnie źle to skumałam sorka za to wstydnis.gif

wykorzystałam Twój kod i chciałam go umieścić w formularzu wyboru :

1. <select name="nazwa">
  2.        <option>
  3.  
  4. <?php
  5.  $dni = array('pn', 'wt', 'śr', 'cz', 'pt', 'sob', 'nd');
  6.  
  7.  foreach($dni as $dzien)
  8.    
  9.    {
  10.    
  11.      echo $dzien."<br/>";
  12.        
  13.    }
  14.    ?>
  15.    
  16. </option>
  17. </select>

czy to jest poprawnie napisany kod? bo nie chce mi się rozwijać

ps. nie wiem jak mam umieszczać wklejony kod
_olo_1984
nie chce być niemiły ale może warto zainwestować w dobrą książkę ? Np. tutaj
mała_ola
koledzy nie derywujcie się proszę was bardzo, czytałam kursy które są tutaj umieszczone na forum i mam jeszcze kurs Kurs PHP_MySQL_cz.1 właśnie jestem w trakcie zbierania siana na część 2, i w tej pierwszej części jak i w kursach jest dużo informacji ale wiecie jak z kobietami tongue.gif

więc jeszcze raz proszę o cierpliwość i jeżeli jest to możliwe o podpowiedzi z waszej strony

nie kumata php Ola sadsmiley02.gif
pyro
dalas raz wywołanie option, a musisz za kazdym razem uzywać option do kazdego dnia tygodnia, musisz te znaczniki option umiescic wewnatrz petli.

ps. Ostatnio bardzo czesto widze nick mała_ola ;/?
Ociu
Droga Olu, proszę abyś używała bbCode.
pozdrawiam, Wojtek.
phpion
Cytat(mała_ola @ 2.12.2008, 21:01:24 ) *
czytałam kursy które są tutaj umieszczone na forum i mam jeszcze kurs Kurs PHP_MySQL_cz.1 właśnie jestem w trakcie zbierania siana na część 2, i w tej pierwszej części jak i w kursach jest dużo informacji ale wiecie jak z kobietami tongue.gif

Zakładam, że ten kurs, o którym piszesz, to jakiś szmelc na CD. Daruj sobie tego typu cudeńka. Kup sobie książkę, z której naprawdę więcej się nauczysz niż z 10 kursów online/cd (przynajmniej ja tak mam tongue.gif). Niewielkim kosztem możesz nabyć bardzo dobrą książeczkę na początek:
PHP5. Tworzenie stron WWW. Ćwiczenia praktyczne
Sam zaczynałem naukę właśnie od tej książki ("PHP4. Ćwiczenia praktyczne") i z mogę Cię zapewnić, że jak na początek to jest to najlepszy wybór. Są oczywiście błędy, niektóre kody są kiepsko napisane, ale takie zarzuty można przypisać każdej innej pozycji książkowej. 20 zł to niewielkie pieniądze. Zainteresuje Cię tematyka PHP - dobrze, nie zainteresuje - sprzedasz książkę i po sprawie.

No proszę, opinia nt. tej książki:
Cytat
Polecam, kupiłem ją tylko za 20zł w empiku i wreszcie nauczyłem się PHP czego mi nie zapewnił żaden darmowy kurs internetowy.
Cysiaczek
  1. <select name="nazwa">
  2. <?php
  3. $dni = array('pn', 'wt', 'śr', 'cz', 'pt', 'sob', 'nd');
  4.  
  5. foreach($dni as $dzien)
  6.  
  7.   {
  8.  
  9.     echo '<option>'.$dzien.'</option>';
  10.      
  11.   }
  12.   ?>
  13. </select>

O tak. Pętle służą do tego, aby coś zrobić wielokrotnie. Np właśnie wypisać 7 tagów <option>
Pozdrawiam
mała_ola
"Ociu" postaram się dostosować winksmiley.jpg
"phpion" myślałam że to dobry kurs ale jednak się myliłam muszę zainwestować w książkę
"Cysiaczek" dziękuję bardzo wszystko działa

dziękuję wszystkim teraz zabieram się za następny kod ale teraz wypisanie miesięcy i dni z tym że mamy wyjątki z ilością dni w miesiącu i teraz też mam użyć tablic i pętli foreach czy jeszcze coś nowego dojdzie ?

proszę o nie podawanie gotowego kodu tylko o jakieś wskazówki mogą być jakieś przykłady wtedy najszybciej się uczę,

jeszcze raz dziękuję
Ola
ShadowD
Dochodzi instrukcja if, poza tym ilość dni w miesiącu można trzymać w tablicy tak jak dni tygodnia i podawać ich ilość np do pętli jeśli chcemy nr dnia i jego nazwę np:

2 wtorek
3 środa
itd.

Może opisz co chcesz uzyskać wtedy będziemy mogli w większym stopniu pomóc.

Ps Zauważyłem że spora ilość użytkowników ma słabość dla dziewcząt na forum... winksmiley.jpg
mała_ola
Ha ha ha, bardzo to miłe, jest tutaj na forum tak dużo fajnych i miłych programistów którzy chcą mi pomóc nauczyć się programować, każdą uwagę traktuje jako naukę, ale w żadnym stopniu nie chcę tego wykorzystywać że jestem dziewczyną po prostu chce się nauczyć programować, zamówiłam sobie książkę tą którą polecił "phpion" ale do tego czasu aż dojdzie chcę działać dalej,

a wracając do tematu odpowiadam na pytanie "ShadowD"

funkcja ma działać następująco wybieram sobie z jednej tabelki miesiąc a z drugiej dzień miesiąca (osobne rozwijane tabelki jak w przypadku dni) i jak najadę np na miesiąc luty to w tabelce gdzie są dni musi zmienić się na ilość dni na 28, mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi

jeszcze raz proszę o nie podawanie gotowego rozwiązania bo nie na tym nauka polega, tylko wskazówki czego muszę użyć żeby ta funkcja zadziałała, mile widziane przykłady wtedy najszybciej się uczę

pozdrawiam Ola
q3d
Jeżeli ma to działać tak jak to opisałaś, to zmiana w polu select z nazwami miesięcy musi powodować przeładowanie strony i wygenerowanie na nowo dni miesiąc, lub należałoby zastosować jeszcze więcej JavaScript (AJAX, itp). Zwróć również uwagę, że nie zawsze luty ma 28 dni winksmiley.jpg
ShadowD
A więc radził bym użyć JS a nie php ponieważ będzie musiała być przeładowana strona, co do samego algorytmu to:

1. Stwórz tablice 'miesiące' w niej ilość dni.
2. Funkcję o nazwie 'rokPrzestępny' w niej sprawdzasz czy rok dzieli się przez 4 i nie dzieli się przez 100 i jeśli wszystko jest 'true' zamieniasz $miesiące['luty']='29'
3. Przy wczytywaniu www odpalaj funkcję 'rokPrzestępny' i w pętli w JS twórz formularz.
4. Kolejna funkcja która uaktywnia się jak ktoś rozwinie listę z pkt 3 która obok wylicza dzień tygodnia.

Na razie tyle... winksmiley.jpg

@Pyro
"jak już wcześniej pisałam zaczynam zabawę z php, mam kurs podstawowy za sobą(oczywiście tylko teoretycznie) i chciałabym zacząć zabawę z php"
Powiedzmy, że się domyśliłem po nicku i powyższym cytacie, chć mam również wątpliwości po przeczytaniu:
"dziękuję dziękuję ale nie chodzi mi o taką pomoc, chciałbym sama pomału do wszystkiego dochodzić bo się nigdy nie nauczę, jak najbardziej przykłady mogą być ale nie od razu gotowe kody"
Ale wygląda to na niewinną literówkę.
pyro
Cytat(ShadowD @ 2.12.2008, 21:33:28 ) *
Ps Zauważyłem że spora ilość użytkowników ma słabość dla dziewcząt na forum... winksmiley.jpg

Skąd wiesz ze to dziewczyna?

Wracając do tematu powinno sie uzyc JS jak post wyzej mowi.

@UP

Co ma kredka do wiatraka?
mała_ola
przepraszam za literówkę ale mogę zapienić na 1000% że jestem dziewczyną biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

pozdrawiam Ola
Ociu
Wracamy do tematu. Jeśli ktoś chce potwierdzenia, czy mała_ola jest dziewczyną, to polecam napisać PW.
Asmox
[wyczyszczono] rolleyes.gif
sorki
Spawnm
Ale kotlet biggrin.gif
Zobacz datę wcześniejszych postów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.