Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SQL Pominięcie słów w zapytaniu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lysyluszowice
Witam
da sie w mysql zrobić zapytanie które pominie jakieś znaki coś w stylu SELECT * FROM tabela pomiń znak "---" ?
Chodzi żeby nie wyświetlały mi sie niektóre znaki
erix
Żeby nie wyświetlało niektórych znaków, czy aby pomijało rekordy, które zawierają znak? Bo jeśli to drugie, to robisz coś w tym stylu:
  1. SELECT * FROM tabela WHERE pole NOT LIKE "%wzorzec%"
lysyluszowice
Nie chodzi mi o pominiecie danego rekordu tylko pominiecie w danym rekordzie kilku znaków / przykładowo w jednym rekordzie mamy tekst "opis123" żeby skasować "123"
Co trzeba zastosować, z góry dzieki
erix
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/str...unction_replace

Coś takiego?
lysyluszowice
Mamy najprostsze zapytanie SELECT * FROM tabelka / wyświetla nam rekordy przykład:
CODE

| ID | Nazwa | Tresc |
| 1 | cos123 | Tresc123 |
| 2 | cos123 | Tresc123 |
| 3 | cos123 | Tresc123 |
| 4 | cos123 | Tresc123 |
| 5 | cos123 | Tresc123 |
| 6 | cos123 | Tresc123 |

Chodzi mi o taki zapytanie które zwróci re wszystkie zawartości pól w następujący sposób:
CODE

| ID | Nazwa | Tresc |
| 1 | cos | Tresc |
| 2 | cos | Tresc |
| 3 | cos | Tresc |
| 4 | cos | Tresc |
| 5 | cos | Tresc |
| 3 | cos | Tresc |

Czyli zapytanie które w tym przypadku nie wyświetli treści "123" w wszystkich rekordach
erix
No to musisz użyć funkcji, do której zalinkowałem, na wszystkich polach. Z tego, co mi wiadomo, to zwykły SELECT * FROM tak nie pójdzie, gdyż musisz wskazać kolumny, na których funkcja ma działać.
lysyluszowice
zastosowałem unction_replace i tak dalej nie działa, zielonego pojecia nie mam jak powinno wygladać to zapytanie.
erix
Zastosowałeś, tak? A zaglądałeś pod ten link, co podałem?
Kod
mysql> SELECT REPLACE('www.mysql.com', 'w', 'Ww');
        -> 'WwWwWw.mysql.com'

Mam wątpliwości. tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.