Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak pobrać ilość rekordów z bazy?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rysiul83
Witam.
Mam taki problem. Stworzyłem taki plik, do pobierania ilości rekordów z bazy danych:

<?

$lacz = new mysqli('SerwerX', 'Login', 'Hasło', 'Baza');
$zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM materialy");
$ilosc_rekordow = @$lacz->mysql_num_rows($zapytanie);

echo $ilosc_rekordow;

?>

I nie działa... Wyrzuca następujący błąd:

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2) in /home/xxx/ftp/xxx/testy/ilosc_rekordow.php on line 4

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/xxx/ftp/xxx/testy/ilosc_rekordow.php on line 4

O co chodzi? Czy ktoś mi może pomóc? Jednocześnie czy wie ktoś jak wyświetlić ilość rekordów z bazy danych ale tylko o określonym ID-idzie??
Bardzo proszę o pomoc i z góry dzięki.
wookieb
Zainteresuj sie funkcja COUNT w mysql
I zainwestuj w słownik jezyka angielskiego
Pierwszy bład oznacza ze nie mozna sie polaczyc z serwerem mysql. A co za tym idzie nie możesz wykonać żadnych zapytań.
rysiul83
Rozumie, że nie można się połączyć tylko w tym problem, że inne pliki z identycznie skonfigurowanym połączeniem działają bez problemu, i nie wyrzucają żadnego błędu... I to właśnie mnie intryguje...
deirathe
Czy owe pliki leza na tym samym serwerze i lacza sie z ta sama baza?
ultra_18
rysiulu83 albo uzywasz klas mysql albo mysqli, jak dla mnie to powinno sie pisac
$lacz->query i $lacz->num_rows przynajmniej tak mnie uczono ale radze uzywac jednak klas mysql, poniewaz mysql moga ci czesto nie zadzialac na niektorych hostingach. Tak poza tym to nie widze wybierania bazy danych w tym twoim skrypcie...
  1. <?php
  2. count(*) from tabela // zeby zwrocic liczbe wszystkich rekordow
  3.  
  4. // lub
  5.  
  6. count(komorka) from tabela // zeby zwrocic liczbe niezerowych rekordow w tabeli
  7. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.