Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php?]Serwis z subdomenami działającymi jak domeny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
b_chmura
Witam, nie mogę znaleźć odpowiedzi w internecie, prawdopodobnie dlatego, że nie potrafię konkretnie sprecyzować swojego problemu (nie wiem jak go nazwać w wyszukiwarce).

Przykładowo:
Mam atrakcyjną domenę, dwu lub trzy literową i chciałbym pod jej adresem stworzyć serwis umożliwiający zakładanie subdomen dla jej użytkowników.
Z tym, że... czy jest możliwość by użytkownicy swoje subdomeny (np. sub.domena.pl) mogli podpiąć ją pod adres DNS swojego serwera? coby subdomena nie działa jak alias (otwierając stronę w ramce czy też zwykłe przekierowanie...) a jak prawo zarejestrowana domena.

Prosiłbym o krótki intuicyjny opis uskutecznienia takiej opcji.

Pozdrawiam
Chmura B.
erix
Musiałbyś zintegrować swój skrypt ze SWOIM serwerem DNS. Bo otwierając stronę zapytanie pójdzie do Twojego serwera DNS, a nie do serwera klienta.

Zainteresuj się tym: http://www.afn.org/~afn23397/
b_chmura
Cytat(erix @ 12.12.2008, 17:16:29 ) *
Musiałbyś zintegrować swój skrypt ze SWOIM serwerem DNS. Bo otwierając stronę zapytanie pójdzie do Twojego serwera DNS, a nie do serwera klienta.

Zainteresuj się tym: http://www.afn.org/~afn23397/

W internecie ktoś udostępnia hosting z DNS? Jest jakiś artykuł o integracji w serwer DNS z poziomu PHP?

Hmm, nie wydaje mi się żebym był na tyle anglistą, żeby zrozumieć ten temat... może coś w polskim wydaniu?
memory
http://source.xname.org/
tutaj kolejny system do zarzadzania dns.

Cytat
Z tym, że... czy jest możliwość by użytkownicy swoje subdomeny (np. sub.domena.pl) mogli podpiąć ją pod adres DNS swojego serwera? coby subdomena nie działa jak alias (otwierając stronę w ramce czy też zwykłe przekierowanie...) a jak prawo zarejestrowana domena.

Wyjasnilem to pare postow nizej
b_chmura
Nie ma szału...
Może wyjaśni mi ktoś jak to będzie działać...

(wciąż nie wiem jak nazwać taką subdomene, nie chce mi się ciągle pisać "która nie otwiera strony w ramce ani jej nie przekierowuje" przyjmijmy (do czasu kiedy nie wyjaśnimy) że taka subdomena nazywa się subdomeną dynamiczną)

Użytkownik w swoim panelu administracyjnym będzie mógł założyć własną dynamiczną subdomenę, podająć nazwę, skrypt sprawdza czy tak owa istnieje, jeśli nie - wyświetla stosowny komunikat, jeśli tak... no właśnie, jeśli nazwa nie jest zajęta co skrypt ma zrobić? w przypadku normalnego aliasu zapisuję adres URL docelowej strony i albo robię do niej przekierowanie albo otwieram ją w ramce. Jak to rozwiązać dla dynamicznej subdomeny?

Nie mogę tego sobie uzmysłowić
erix
Cytat
Jak to rozwiązać dla dynamicznej subdomeny?

Musisz posłużyć się skryptami, do których zalinkowaliśmy, inaczej tego nie zrobisz. Manipulujesz przecież rekordami DNS, to nie jest już tak prosto, jak przy przekierowaniach, czy ramkowaniu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.