Mam następujący (kolejny) problem:
Przerabiam kurs php z książki "PHP i MySql, Tworzenie Stron www, Vademecum profesjonalisty" i doszedłem do etapu tworzenia koszyka.
Przekopiowałem kod na serwer, utworzyłem bazę danych i bez problemów mogę pobierać dane z bazy, mam na myśli to że skrypty tworzą stronę w oparciu o informacje pobierane z bazy (umieszczone przeze mnie "ręcznie" przy użyciu phpMyAdmin) natomiast nie mogę zalogować się do sekcji administratora.
Skrypt wymaga włączonych "magic_quotes" - są one domyślnie włączone w konfiguracji.
Jedyne co przychodzi mi na myśl to "system porównywania" ustawiony w bazie na "latin2_general_ci",
skrypt logowania który wygląda następująco:
<?php // dołšczenie plików funkcji tej aplikacji require_once('funkcje_ksiazka_kz.php'); if ($HTTP_POST_VARS['nazwa_uz'] && $HTTP_POST_VARS['haslo']) // właśnie nastšpiła próba logowania { $nazwa_uz = $HTTP_POST_VARS['nazwa_uz']; $haslo = $HTTP_POST_VARS['haslo']; if (loguj($nazwa_uz, $haslo)) { // jeżeli w bazie danych, zgłoszenie identyfikatora użytkownika $HTTP_SESSION_VARS['uzyt_admin'] = $nazwa_uz; } else { // niepomyślne logowanie tworz_naglowek_html('Problem:'); tworz_html_url('logowanie.php', 'Logowanie'); tworz_stopke_html(); exit; } } tworz_naglowek_html('Administracja'); if (sprawdz_uzyt_admin()) wyswietl_menu_admin(); else tworz_stopke_html(); ?>
nie posiada żadnego kodowania znaków.
Krótko mówiąc - czy ustawienie porównania w bazie może być przyczyną problemu?
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.