Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Framework dla djangowca
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
marcinkaszynski
Witam wszystkich,

to mój pierwszy post na tym forum i od razu proszę o pomoc smile.gif

Pracuję na co dzień z Django, ale co jakiś czas trafia mi się klient któremu zależy akurat na PHP. Przydałby się framework o zbliżonych możliwościach, a wolałbym uniknąć sprawdzania w praktyce wszystkich dostępnych.

Ostatnio kilka osób nakierowało mnie na Symfony (z tego co widzę w archiwum, jest też polecany przez wielu tutaj): przez chwilę wyglądało zachęcająco, ale po kilku dniach testów raczej mnie odrzuca, głównie ze względu na generowanie kodu, bałagan (przynajmniej odczuwalny -- 9 plików na jeden model, kosmos) i to, że interfejs administracyjny wymaga wyraźnie więcej pracy.

Więc -- czy istnieje dla PHP framework, w którym pracuje się podobnie do Django albo Rails? Chodzi mi przede wszystkim o coś przypominającego MVC, ORM i interfejs administracyjny z automatu, przynajmniej dla typowych przypadków. Symfony odpada.
GrayHat
http://www.agavi.org/ spróbuj Agavi
occulkot
Sam pracuje z django i wlasnie z symfony.

Rzeczywiscie - ilosc kodu generowanego przez symfony jest masakryczna. Na szczescie do wiekszosci tych plikow nie musimy nawet zagladac.
Panowie z symfony dosyc mocno przerabiaja swoj framework ostatnio i widac ze zaczynaja czerpac z django ;P (cale formsy przepisane wlasnie na takie w stylu django).
Domsylny ORM propel niestety nie przypomina djangowego - aczkolwiek daje na prawde spore mozliwosci.

Nie jestem wstanie stwierdzic czy jest to framework godny polecenia dla djangowca winksmiley.jpg - nie znam konkurencyjnych frameworkow php.
nrm
django/RoR => chyba najbardziej zbliżony będzie cakePHP ale nie polecam tego FW. To, że coś jest dobre w jednym języku nie oznacza, że jego klon w innym będzie równie dobrym rozwiązaniem.
LBO
Cytat(GrayHat @ 15.12.2008, 14:45:37 ) *

Nie pamiętam, żebyś kiedykolwiek pisał o Agavi..... good choice buddy smile.gif
marcinkaszynski
Cytat(GrayHat @ 15.12.2008, 14:45:37 ) *

Hmm. Ale toto nie ma ORM?
LBO
Cytat(marcinkaszynski @ 16.12.2008, 00:26:39 ) *
Hmm. Ale toto nie ma ORM?

Sam sobie dobierasz... w configu zaznaczasz, że chcesz żeby skonfigurowało na Doctrine lub Propela lub cokolwiek zechcesz.
GrayHat
Cytat(LBO @ 15.12.2008, 22:19:12 ) *
Nie pamiętam, żebyś kiedykolwiek pisał o Agavi..... good choice buddy smile.gif

Ostatnio się przymierzam do poznania tego FW :]
A tak cały czas ZendFramework winksmiley.jpg Ale koledze się chyba nie spodoba... Mi się komfortowo na nim pracuje, bo nie ma ni linijki zbędnego, wygenerowanego kodu... Jakoś jeszcze nie dorosłem chyba do generatorów... Wolę mieć na wszystko wpływ od pierwszej linii do ostatniej winksmiley.jpg
LBO
Cytat(GrayHat @ 16.12.2008, 08:29:24 ) *
Ostatnio się przymierzam do poznania tego FW :]

Nie czekaj dłużej smile.gif Ja przymierzam sie do upublicznienia mojego sandboxa do Agavi.

Cytat(GrayHat @ 16.12.2008, 08:29:24 ) *
A tak cały czas ZendFramework winksmiley.jpg Ale koledze się chyba nie spodoba... Mi się komfortowo na nim pracuje, bo nie ma ni linijki zbędnego, wygenerowanego kodu... Jakoś jeszcze nie dorosłem chyba do generatorów... Wolę mieć na wszystko wpływ od pierwszej linii do ostatniej winksmiley.jpg

Nie lubię ZF i nie wiem co ludzie w Nim widzą. Komponent MVC to porażka jest :/
marcinkaszynski
Cytat(LBO @ 16.12.2008, 00:30:21 ) *
Sam sobie dobierasz... w configu zaznaczasz, że chcesz żeby skonfigurowało na Doctrine lub Propela lub cokolwiek zechcesz.

Dzięki. Ale w takim razie czy jest dla agavi jakiś interfejs administracyjny? Jak pisałem -- chodzi mi o coś, co utworzy mi strony do przeglądania i edycji bazy na podstawie modeli, na potrzeby administracyjno-edytorskie.

Przejrzałem dokumentację agavi i tego nie widzę, ale jeśli nie jest połączone z konkretnym ORM to chyba specjalnie nie ma szans.
LBO
Nie, Agavi nie ma generatora admina. I raczej nie będzie, chyba, że dev'y zmienią zdanie co do koncepcji modelu i uznają, że ORM może pełnić jego funkcję - ale nie chciałbym, w tym tkwi siła.
marcinkaszynski
Cytat(LBO @ 20.12.2008, 22:46:02 ) *
Nie, Agavi nie ma generatora admina. I raczej nie będzie, chyba, że dev'y zmienią zdanie co do koncepcji modelu i uznają, że ORM może pełnić jego funkcję - ale nie chciałbym, w tym tkwi siła.

To znaczy -- w czym? W dowolności wyboru ORM?

Bo tak rozumiana siła sporo kosztuje jeśli chodzi o zakres tego, co framework może zrobić za mnie.
LBO
W Agavi model to obiekt, który sam zaprojektujesz - nie jest to nakładka na tabele bazy danych oraz nie jest powiązany z samą bazą jako warstwą perzystencji. Trzyma on cała logikę aplikacji, a dopiero wewnątrz używasz wybranej biblioteki do pobierania/zapisywania/modyfikowania danych. Nieważne, czy to będzie Propel, Doctrine, czy nawet Zend_Service.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.