Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem przy dolaczaniu za pomoca "include"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Muse
Witam!
Jak się każdy domyśla, dopiero zaczynam z PHP i mam pewien problem. Pytanie brzmi: czy można przesłać jakoś wartość dołączenia za pomocą include do innej funkcji? Wydaje mi się, że nie jest to takie skomplikowane jak myślę, chociaż mam z tym kłopoty ;]. Najlepiej jeśli dam przykład:

plik A:
  1. <?php
  2. function pisz($content) {
  3. $abc .= <<< PAGE
  4. <html><head><title>^^</title></head><body><div>$content</div></body></html>
  5. PAGE;
  6. echo $abc;
  7. }
  8. ?>

plik B:
  1. <?php
  2. $inc = include_once("plik.php");
  3. pisz($inc);
  4. ?>

Pytanie brzmi: jak wywołać funkcję (lub jak zmienić jej kod) aby zawartość "plik.php" została wczytana za pomocą include (lub innej - w każdym razie nie chcę zagnieżdżać kolejnej składni 'heredoc'). Proszę o pomoc
wookieb
Do pobierania zawartości pliku służy file_get_contents. A include do czego innego. O działaniu include uczą przy początkach wszystkie kursy php...
Muse
Moja książka podaje tylko różnice między include i require oraz opowiednikami "_once"...
Mógłbyś mi jakoś przekształcić ten kod?
Ten fragment nad którym mam problem nie jest aż tak bardzo istotny, więc zająłbym się nim później. Chodzi tylko o to, by do czasu, gdy dowiem się więcej, działał prawidłowo.
wookieb
Pewnie że nie mógłbym.
Zajrzałeś chociaż na http://php.net/file_get_contents ? Jak nie to zrób to i nie będziesz żebrał o takie rzeczy.
Muse
Naprawde pomogles ^^
Nic prawie z tego manuala nie czaje, bo mieszaja sie tam tez fopen() i podobne...
Zamiast jeczec mogles zmienic te 2 czy ile tam trzeba linijek i po klopocie...
Poza tym najpierw mowisz o file_get_content a potem o -put_content . Jak juz powiedzialem dopiero zaczynam i pisanie kodu nie za bardzo mi wychodzi, a całego php nie nauczę się od razu, jesli nie będe robil takich prób. Może jednak? Myślę, że zamiast rzucac kolejnymi linkami do manuali itp moglbys przerobic te kilka linijek i sprawa bylaby zalatwiona ^^
wookieb
Cytat(Muse @ 15.12.2008, 17:06:34 ) *
Naprawde pomogles ^^

Proszę
Cytat
Nic prawie z tego manuala nie czaje, bo mieszaja sie tam tez fopen() i podobne...

To czytaj uważnie
Cytat
Zamiast jeczec mogles zmienic te 2 czy ile tam trzeba linijek i po klopocie...

O nie nie . Zamiast żebrać to powinieneś ruszyć dupę i się czegoś nauczyć.
Cytat
Poza tym najpierw mowisz o file_get_content a potem o -put_content .

Pomyłka która naprawiłem
Cytat
Jak juz powiedzialem dopiero zaczynam i pisanie kodu nie za bardzo mi wychodzi, a całego php nie nauczę się od razu, jesli nie będe robil takich prób.

Każdy z nas się uczył ale nie każdy zatruwał dupę każdą rzeczą. Dostałeś doskonały link który DOSKONALE opisuje jak pobrać zawartość pliku. Jeżeli nie rozumiesz angielskiego to poszukaj polskie odpowiedniki opisu tej funkcji.
Nie rozumiesz polskiego to nie zostaniesz programista, bo w tym momencie się poddałeś, ponieważ nawet nie podjąłeś próby jej użycia.

Cytat
Może jednak? Myślę, że zamiast rzucac kolejnymi linkami do manuali itp moglbys przerobic te kilka linijek i sprawa bylaby zalatwiona ^^

Jelenia szukasz? To spójrz w lustro.
Mogę równie dobrze rzucać mięsem. Ale mięso niestety nie ma w sobie manuala php.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.