Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Stronicowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dave666
Witam mam takie pytanie czy mógłby mi ktoś pomóc a mianowicie znalazłem skrypt na jednym forum stronicowania pliku txt
u mnie wczytywanie pliku ksiega.php sktypt który wczytuje dane z pliku textowego wyglada tak
  1. <?
  2.  
  3. $file = file('wpisy.txt');
  4.  
  5. foreach($file as $key => $value)
  6. {
  7.   $data = explode('|||', $value);
  8.  
  9.   echo '<b>Imię:</b> '. $data[0] .'<br>';
  10.   echo '<b>e-mail:</b> '. $data[1] .'<br>';
  11.   echo '<b>www:</b> '. $data[2] .'<br>';
  12.   echo '<b>treść:</b> '. $data[3] .'<br>';
  13.   $tresc = wordwrap($data[4], 90, "<br>", 1);
  14.   echo $tresc .'<br><br><hr>';
  15.  
  16. }
  17.   ?>

i teraz najwazniejsze jak zastosować do tego skryptu stronicowanie tak jak na tej stronie jest opisane ale nie moge skleić tego do całości czy mógby mi ktoś pomóc http://www.forumweb.pl/viewtopic.php?t=39103

Widzę ze chyba nikt nie da rady mi pomóc
nevt
sam możesz sobie pomóc. temat stronicowania był wałkowany na tym forum już setki razy... polecam przycisk szukaj w prawym górnym rogu ekranu.
Pilsener
Dane z pliku odbierasz tak:
  1. <?php
  2. //liczba rekordów
  3. $uchwyt = fopen($pliczek,'r');  
  4.   while(!feof($uchwyt)){
  5.      if(fgets($uchwyt)){
  6.            $ile_rekordow++;
  7.        }
  8.   }
  9. fclose($uchwyt);
  10. //parametry dla nawigacji
  11. $l_odp_nastronie = 5;
  12. $do = $ile_rekordow-(($a-1)*$l_odp_nastronie);
  13. $od = $do-$l_odp_nastronie;
  14.  
  15. //odczyt z pliku
  16. $uchwyt = fopen($pliczek,'r');
  17.   while(!feof($uchwyt)){
  18.      $linia = rtrim(fgets($uchwyt));
  19.      $licznik++;
  20.      if($licznik>$od && $licznik<=$do){
  21.         $tabliczka[] = $linia;
  22.      }
  23.   }
  24.   fclose($uchwyt);
  25. ?>

Parametry dla nawigacji to liczba rekordów na jedną stronę, całkowita liczba rekordów oraz $a - numer strony. Numer strony przekazujesz w adresie, a rekordy liczysz w pętli powyżej. W tablicy $tabliczka masz część pliku z rekordami od-do, żeby to wyświetlić użyj swojego kodu: foreach + explode:
  1. <?php
  2. foreach($tabliczka as $linia){
  3. list($imie,$email,$www) = explode("|||",$linia);
  4. }
  5. ?>

Czego jeszcze Tobie trzeba?
dave666
Szczerze powiem nic nie zrozumiałem to dla mnie czarna magia
Pilsener
To po co zajmujesz się php? Zacznij od jakiegoś kursu, abc dla początkujących etc. - bo inaczej nigdy się nie dogadamy.
dave666
Dobrze nie trzeba mi pomocy sam sobie dam rade jezeli tak cięzko co kolwiek podpowiedzieć i opisać jak to mniej wiecej wykonać w prosty i łatwy sposób ludzie nie rodzą sie od razu pełni wiedzy a niektórym wiedza nie przychodzi tak latwo jak innym wiec korzystają z forum by zrozumiec to co inni umieją i są chętni do pomocy i próby przekazania swojej wiedzy innym w proty i logiczny sposób
nevt
ponieważ autor tematu ma chorobliwy wstręt do korzystania z opcji szukaj, chociaż na tym forum jest co najmniej kilka postów które opisują temat w
Cytat
...podpowiedzieć i opisać jak to mniej wiecej wykonać w prosty i łatwy sposób...

zamykam temat.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.