Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] update danych z tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lutador
Witam,

Mam problem z updatowiem danych w tabeli. Ponizej kod ktory uzywam do wyslania danych z formularza

1. <?php
  2. while($row_zad = mysql_fetch_array($result_zad))
  3.  {
  4.   $zad++;
  5.    
  6.  echo "<tr><td><textarea name=\"zadania[$zad][tekst]\" rows=\"4\" cols=\"35\">".$row_zad['tresc_zad']."</textarea></td>";  
  7.  echo "<td valign=\"top\"><input type=\"text\" name=\"zadania[$zad][termin]\" size=\"8\" value=". $row_zad['termin_zad'] ."></td>";
  8.  echo '<td valign=\"top\">' .$row_zad['termin_end'] .'</td>';
  9.  echo "<input type=\"hidden\" name=\"zadania[$zad][id_zad]\" value=". $row_zad['id_zad'] .">";
  10. }
  11. ?>

Tak chcialem zrobic update ale zawsze robi update 1 pola :/ probowalem z petla for ale nie dziala :/
  1. <?php
  2. $update ='UPDATE `zadania` SET ';
  3. foreach($_POST['zadania'] as $zadanie){
  4.    $update.='tresc_zad = "'.$zadanie['tekst'].'", termin_zad = "'.$zadanie['termin'].'" WHERE id_zad = "'.$zadanie['id_zad'].'"';
  5. }
  6.    mysql_query($update);
  7. ?>
erix
Nie działa, bo do bazy zapisywane jest tylko ostatnie zadanie. winksmiley.jpg

Podpowiedź: zapytania sobie generujesz, ale nie zatwierdzasz. Przyjrzyj się, co zawiera w danej chwili ciąg $update.
lutador
To akurat wiem ze zawsze ostatna wartosc. Pisalem to we wczesniejszym poscie.
Nie wiem tylko dlaczego tak sie dzieje..
W 1 skrypcie brakowalo { } przy petli for, tylko teraz wyswietla mi sie kazdy record po 3x :/
erix
Cytat
Nie wiem tylko dlaczego tak sie dzieje..

Przecież napisałem o tym. Popatrz, masz generowanie zapytań W pętli, a zatwierdzanie dopiero POZA.
lutador
chodzi ze petla ma byc tak?

1. <?php
  2. $update ='UPDATE `zadania` SET ';
  3. foreach($_POST['zadania'] as $zadanie){
  4.   $update.='tresc_zad = "'.$zadanie['tekst'].'", termin_zad = "'.$zadanie['termin'].'" WHERE id_zad = "'.$zadanie['id_zad'].'"';
  5.  mysql_query($update);
  6. }
  7.  
  8. ?>

ale wtedy $update wyglada tak:

UPDATE `zadania` SET tresc_zad = "test", termin_zad = "2008-11-07" WHERE id_zad = "68"tresc_zad = "test2", termin_zad = "2008-11-11" WHERE id_zad = "69"tresc_zad = "MUSI!!534", termin_zad = "2008-11-15" WHERE id_zad = "70"

a takiego zapytania napewno nie wykona mysql
erix
Dobra droga. Nie wykona, bo za każdym razem DOPISUJESZ nowe dane co krok pętli zamiast RESETOWAĆ najpierw $update, dopiero potem zapisywać. W Twoim skrypcie reset następuje tylko raz, ale reszty domyśl się sam. tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.