Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Upload plików w IE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sir_rafal
Witam.
Mam taki problem. Napisałem stronę do uploadu grafiki. Dałem ograniczenie do 2 MB i co do rozszerzeń plików. Możliwe jest wrzucanie .jpg .gif .png i .png. We wszystkich przeglądarkach strona działa poprawnie, oprócz Internet Explorera. IE pozwala wrzucać tylko pliki z rozszerzeniem .gif. Pozostałe blokuje i jest informacja, że jest nieprawidłowy plik.
Proszę o pomoc bo już się pogubiłem z tym IE. sadsmiley02.gif
in5ane
A kod to poda Mikołaj?
sir_rafal
W pliku index.php jest ustawiony formularz do pliku upload.php.
W pliku upload.php fragment sprawdzający rozszerzenie pliku wygląda tak jak poniżej.
Według moich założeń po udanym uploadzie powinien ten fragment opuścić i przejść do dalszego fragmentu, co w innych przeglądarkach czyni bez problemu.

<?php
if (($typ_pliku != 'image/jpeg') && ($typ_pliku != 'image/gif') && ($typ_pliku != 'image/bmp') && ($typ_pliku != 'image/png'))
{

include ('zly_plik.php');
exit;
}
erix
http://www.webmasterworld.com/php/3634086.htm

IE lubi mieć swoje MIME.
sir_rafal
Czyli krótko mówiąc wystarczy dopisać kolejne rozszerzenia przy ich sprawdzaniu?
erix
Jeśli pisząc rozszerzenia masz na myśli MIME, to tak.
sir_rafal
<?php
if (($typ_pliku != 'image/jpeg') && ($typ_pliku != 'image/JPEG') && ($typ_pliku != 'image/JPG') && ($typ_pliku != 'image/PNG') && ($typ_pliku != 'image/GIF') && ($typ_pliku != 'image/gif') && ($typ_pliku != 'image/bmp') && ($typ_pliku != 'image/png'))
{

include ('zly_plik.php');
exit;
}

Czyli po modyfikacji tek skrypcik ma tak wyglądać?

PS

Po wrzuceniu na serwer cały czas nie działa.
erix
A czy uważasz, że wielkość znaków nie ma znaczenia?
sir_rafal
No właśnie przerobiłem ten skrypt i cały czas się wywala...
Powinni zakazać używania IE blinksmiley.gif

Już znalazłem przyczynę błędu.
Rzeczywiście IE ma "swoje" typy mime. Dla jpeg jest to pjpeg, a dla png jest to x-png.
Dzięki za naprowadzenie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.