Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem z zapytaniem do SQL'a
Forum PHP.pl > Forum > PHP
xajart
Witam.

Mam problem z funkcją SQL, którego nie potrafie sam rozwiązać.

Pojawia mi się komunikat w stylu: 
Kod
mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /przykładowy_serwer/skrypty/start.php on line 17

Kod aplikacji:

Kod
...
14. $connect=mysql_connect($mysql_host, $mysql_login, $mysql_haslo);
15. $zapytanie="select id, title, introtext, metakey, metadesc from $text where id=$id_start";
16. $tresc=mysql_query($zapytanie, $connect);
17. while ($query_txt=mysql_fetch_array($tresc))
{...}

Wyjaśnienie: System oparty jest na Joomla 1.5.8, z dodanym dodatkiem "RD Add PHP" który umożliwia wstawianie skryptów do strony. Taką konfigurację miałem w wersji Joomla 1.0.15 ale po udanej migracji (podstawowej) do 1.5.8 (z zainstalowaniem od nowa komponentów i dodatków). Powyższy kod nie działa, pojawia się komunikat błędu: Warrning. Ale to na czym jest system oparty nie wiem czy ma tu jakie kolwiek znaczenie - gdyż ten skrypt powinnien się wykonać. Tylko nie wiem w czym tkwi problem.

Co do kodu: sprawdzałem
Linia 14: wykonuje się poprawnie.
Linia 15: sprawdzałem poprzez funkcję echo - dopasowanie zmiennych jest poprawne
Linia 16: próbowałem na 3 sposoby;
- bez użycia
Kod
$connect

- bez średnika na końcu
- z dopisanie 
Kod
or die(error_message(sql_error())

Linia 17: nie mam zielonego pojęcia co tutaj może być źle.

Macie jakieś propozycje ?
nospor
  1. <?php
  2. $tresc=mysql_query($zapytanie, $connect) or die(mysql_error());
  3. ?>

I jaki error dostales?
xajart
Okej mój błąd, w ten sposób nie sprawdziłem (przy tamtej komendzie inny błąd mi wyskakiwał z T_WHILE przez co nie wiedzialem o co biega). A komunikat błędu to
Cytat
No database selected
- czyli wszystko jasne smile.gif musze wybrać baze - już dodałem i działa. 

Hmmm tylko zastanawia mnie dlaczego działało to wcześniej (na Joomla 1.0.15 - widocznie joomli był gdzieś deklarowany wybór bazy). 

Jak zwykle dziękuję za wskazówkę smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.