Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Przerobka bardzo prostego skryptu komentarzy php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bialko0019
Witam. Mam pytanie/zlecenie. Jesteście dobrzy z PHP to napewno poradzicie sobie z tym prostym skryptem ( hehe ale nie dla mnie ;p ).

Mam taki skrypt:

Formularz:

1. <form name="form" method="POST" action="wyslij.php" onsubmit="return checkform(this);">
  2. <table width="150"> <td><input name="nick" type="text" value="Twój nick" size="30" width="300"> </td>
  3. <tr></tr><td><input name="mail" type="text" value="Twój adres email" size="40" width="400"></td>
  4. <tr><td><input name="temat" type="text" value="Wpisz Kategorię sprzętu" size="40" width="400"></td></tr>
  5. <tr><td><input name="pole" type="text" value="Wpisz firme, typ(czy to laptop, czy nagrywarka itp) i model sprzętu" size="70" width="400"></td></tr>
  6. <tr><td><textarea name="opinia" value="Tresc Twojej opini" cols="60" rows="35">Treść Twojej opini...</textarea></td></tr>
  7.  
  8.  
  9. <tr><input type="submit" name="B12" value="Prześlij">
  10. <input name="Submit22" type="reset" value="Wyczyść"></tr></table>
  11. <script type="text/javascript">
  12. function licz(pole,max){
  13. if (pole.value.length > max){
  14. pole.value = pole.value.substr(0,max);
  15. }
  16. }
  17.  
  18. </script>
  19. </form>

i plik wyslij.php

1. <?
  2.  $nick = $_POST['nick'];
  3.  $mail = $_POST['mail'];
  4.  $opinia = $_POST['opinia'];
  5.  $temat = $_POST['temat'];
  6.  $pole = $_POST['pole'];
  7.  $nick  = HTMLSpecialChars($nick);
  8.  $mail  = HTMLSpecialChars($mail);
  9.  $www  = HTMLSpecialChars($www);
  10.  $temat  = HTMLSpecialChars($temat);
  11.  $pole  = HTMLSpecialChars($pole);
  12.  $tresc = wordwrap($pole, 50, "\n", 1);
  13.  $wynik = '<hr width="100%" size="10" />
  14.  
  15.  <b>' . $nick . '</b>
  16.  <a href="mailto:' . $mail . '">' . $mail . '</a>
  17.  ' . $tresc . '
  18.  <b>' . $temat . '</b>
  19.  
  20.  
  21.  ' . $opinia . '
  22.  <hr width="100%" size="10" />';
  23.         $plik = "astrominikleopotoczerekiwiczanki.txt";
  24.         $fp = fopen($plik, "a");
  25.         fwrite ($fp, $wynik);
  26.         fclose($fp);
  27.      echo("<b>$nick, </b> Twoja opinia została wysłana na serwer. Po zaakteptowaniu przez modelatora, zostanie wyświetlona w dziale <b> $temat </b> pod nazwą <i> $pole </i>
  28.  
  29.  <b>Dziękujemy !</b>");
  30.  
  31.  
  32.  ?>

Chciałbym, aby ktoś kto dodaje opinię na temat danego sprzetu, zamiast recznie wpisywac Komputery, albo Telefony Komorkowe tylko byla taka lista, że ktos wybiera np Komputery potem wyswietlaja mu sie typy komputerow, jak wybierze typ to wtedy zaznacza pozycje np notebook i moze pod spodem wpisac swoja opinie na temat zaznaczonej pozycji. To wszystko pozycja koncowa wyswietla MI adminowi sie w pliku astrominikleopotoczerekiwiczanki.txt i opinia tej pozycji. Czekam na odpowiedzi i mam nadzieje ze jakiej beda...
nevt
na dobry początek ujmij kod php i html w odpowiednie znaczniki BBcode co znacznie poprawi ich czytelność. może wtedy ktoś przeczyta kod twojego skryptu i coś doradzi. w przeciwnym razie, pewnie ktoś będzie musiał zamknąć ten temat za naruszenie regulaminu...
bialko0019
Przepraszam, jakoś nie pomyślałem... A co do tematu: Chodzi mi po prostu o prosty skrypt php, w ktorym bedzie mozna zaznaczyc pozycje, potem do kazdej wyswieli nastepna (podkategoria) az do koncowej i zaznaczy sie i kolo tego pola do wpisania swoich danych i pole text area na swoja opinie i zeby to sie zapisywało do zwykłego pliku TXT, bez potrzeby bazy danych bo jeszczze nie znam tego jezyka ;p Prosze o odpowiedzi !
elmozaur
jak bez bazy to na JS.
robisz diva z id=kategoria. Nastepnie robisz <select onchange="zmiana(this.value)">.
w <script type="text/javascript>" robisz funkcje zmiana ktora warunkiem bedzie robila innerHTML = '<select><option>kompy</option></select>';

Dziala to tak:
Pierwszy select podaje do skryptu zmiana() numer wybranej pozycji. Funkcja warunkowa sprawdzi jaka pozycja zostala wybrana i utworzy odpowiednia zawartosc diva z identyfikatorem kategoria.

5 min roboty ;-)
nevt
widzę poprawę ... ale to nadal nie są właściwe znaczniki BBcode ... podpowiem: kod HTML to znacznik [html], a kod PHP do znacznik... [php], odkrywcze, prawda?! popraw, a sam się przekonasz, dlaczego to jest ważne...
bialko0019
Juz załapałem haha.gif juz jest wyedytowane ;p

Jezzcze nie jestem zaawansowany w programowaniu, i nie umiem za bardzo stworzyc takiej funkcji (oczywsicie czytam kursy, ale jak wiadomo to wymaga czasu). I zrobilem tylko cos takiego - heh nawet nie wiem o co chodzi za bardzo ;p

1. <div id="kategoria">
  2.  
  3. <select onchange="zmiana(this.value)">
  4.  
  5. <select><option>Komputery</option></select>
  6. <select><option>istrumenty</option></select>
  7.  
  8. <script type="text/javascript>
  9.  
  10. function kategoria(kategoria)
  11. {
  12. zmiana(this.value);
  13. }
  14.  
  15.  

Witam. Niestety nikt mi nie pomógł na forum.... oczywiście zostały mi podsuniete poważne propozycje jak co zrobić, ale nie jestem zaawansowany w programowaniu i nie umiałem zrobic. ALE znalazłem skrypt, wyedytowałem go od deski do deski i już wszystko chodzi tak jak powinno - jak sie wybierze kateorie, potem podkategorie, to wysyla sie na serwer na zwykly plik tekstowy wybrana kategoria i odpowiednia do kategorii podkategoria.

Temat do zamkniecia.

Karol...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.